środa, 13 grudnia 2017

Kasza gryczana z brukselką i pieczarkami

Szukacie pomysłu na szybki, syty obiad bez mięsa? Polecam uwadze mój dzisiejszy przepis. Kasza gryczana z brukselką, pieczarkami, czosnkiem i cebulą. Bardzo smaczny obiad lub kolacja, którą przygotować można w 15 minut! Ostatni przepis na zapiekaną brukselkę pod włoską kruszonką tak Wam się spodobał, że dzisiaj stworzyłam kolejny. Kaszę z warzywami posypałam startym parmezanem, pyszności!





Kasza gryczana z brukselką i pieczarkami / 2 porcje

Składniki:
  • 1 woreczek kaszy gryczanej
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g pieczarek
  • 100 g brukselki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz do smaku


Przygotowanie:
  • Kaszę gotujemy.
  • W tym czasie przygotowujemy warzywa.
  • Dokładnie myjemy pieczarki i brukselkę.
  • Warzywa osuszamy; kroimy w kostkę.
  • Cebulę i czosnek obieramy.
  • Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek na plasterki.
  • Na oliwie z oliwek podsmażamy czosnek z cebulą.
  • Dodajemy pieczarki i brukselkę.
  • Mieszamy.
  • Całość możemy podlać wodą, aby brukselka szybciej zmiękła. Innym sposobem jest wcześniejsze obgotowanie brukselki we wrzącej wodzie (blanszowanie), dosłownie 5 minut. Później wystarczy zahartować warzywo (czyli zanurzyć w lodowatej wodzie) i pokroić w kostkę. Dodać do pozostałych składników.
  • Lubię, gdy brukselka jest półtwarda i chrupiąca.
  • Całość doprawiamy do smaku.
  • Mieszamy.
  • Warzywa podajemy na kaszy gryczanej.
  • Każdą porcję posypujemy startym parmezanem i suszonym oregano.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz