Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

poniedziałek, 26 grudnia 2016

Keks

Najlepsze i najpiękniejsze, moim zdaniem ciasto to keks. Dobrze nadziany ulubionymi bakaliami, wilgotny, przepyszny, zachowuje świeżość bardzo długo. Im starszy tym lepszy! Od lat piekę to ciasto z jednego, sprawdzonego w rodzinie przepisu i za każdym razem się udaje. Zmieniają się jedynie bakalie. Tym razem postawiłam na orzechy laskowe, żurawinę, rodzynki, skórkę z pomarańczy kandyzowaną i chrupiące płatki migdałów. Aby był rzeczywiście królewski, oblałam go najlepszym lukrem z białek i cukru pudru! 


Keks


Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 170 g margaryny
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g bakalii, wymieszanych z mąką pszenną

lukier królewski
  • 1 białko
  • 150 g cukru pudru

do posypania
  • płatki migdałów

dodatkowo
  • margaryna do wysmarowania formy
  • bułka tarta

Przygotowanie:
  • Białka oddzielamy od żółtek.
  • Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę.
  • Stopniowo dodajemy 4 żółtka.
  • Mąkę dodajemy do masy i dalej ucieramy, aż ciasto będzie puszyste.
  • Do ciasta dodajemy wymieszane wcześniej z mąką, bakalie.
  • Całość mieszamy drewnianą łyżką.
  • Ubijamy białka ze szczyptą soli, na sztywno i dodajemy do ciasta z bakaliami.
  • Delikatnie i starannie mieszamy.
  • Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.
  • Pieczemy w 180 st. C przez 45-55 minut.
  • Gotowe ciasto wyjmujemy z formy i odkładamy do ostudzenia.
  • W tym czasie przygotowujemy lukier.
  • Białko ubijamy z cukrem pudrem. 
  • Smarujemy lukrem ciasto i posypujemy płatkami migdałów.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz