Praktycznie tylko raz w roku robię keks, ale warto czekać, bo zawsze smakuje wspaniale, wilgotny i dobrze nadziany! Dzisiaj zrealizowałam moją wizję i wykorzystałam lukier królewski oraz cukierki najpopularniejsze, czekoladowe, wśród nich snickers, twix, mars czy śliwka w czekoladzie i białe pyszności. Efekt końcowy bardzo mi się podoba, zwłaszcza, że dekorowanie ciast to nie moja specjalność, ale świetnie się przy tym bawiłam, zresztą przebywanie w kuchni to dla mnie relaks! Jest jeszcze czas, więc zróbcie koniecznie to ciasto, zachwyci Waszych gości i rodzinę!
Keks z lukrem królewskim i czekoladkami
Składniki:
- 300g mąki
- 4 jajka
- 170g margaryny
- 150g cukru
- 2 i pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 500g bakalii
- 2 białka
- 1,5 szklanki cukru pudru
do dekoracji czekoladowe cukierki sprzedawane na wagę np. snickers, twix, mars itp. podzielone na mniejsze kawałki
- Margarynę utrzeć z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę, nadal ubijając dodawać kolejno 4 żółtka.
- Przesianą mąkę jednym ruchem wsypać do masy i nadal ubijać, aż ciasto stanie się jednolite i puszyste.
- Dodać bakalie posypane wcześniej mąką (lub namoczone w rumie), dodać proszek do pieczenia. W tym momencie musiałam wyrabiać ciasto ręcznie, gdyż było bardzo gęste.
- Ubić białka ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z masą. Włożyć do formy, tak aby ciasto wypełniło ją do 3/4 wysokości. Piec w nagrzanym piekarniku do 180-200 stopni C przez 45-55 minut.
- Białko ucieramy z cukrem pudrem, przy pomocy miksera lub trzepaczki, tak przygotowany lukier królewski wylewamy na wcześniej ostudzone ciasta, dekorujemy kawałkami czekoladowych cukierków.
Ciekawie wygląda od góry, takiego jeszcze nie widziałam. :)
OdpowiedzUsuńzawsze coś innego :)
Usuń