Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

niedziela, 25 września 2016

Babka czekoladowa

Wilgotna, mocno czekoladowa słodka, taka jest moja dzisiejsza weekendowa babka. Wypieki to nie moja specjalność, ale jeśli już piekę to staram się robić to z sercem. Dodaję najlepszej jakości składniki, bo wiem, że ma to duże znaczenie. Lubię babki pieczone na oliwie z oliwek, są wyjątkowe w smaku. Do dzisiejszej dodałam wyjątkową, nagrodzoną na Expo 2015 w Mediolanie. Efekt wspaniale mnie zaskoczył, babka ma w sobie wszystko to czego potrzeba. Idealna do ulubionej kawy czy herbaty, oczywiście najlepsza na drugi dzień, o ile dotrwa!



Babka czekoladowa

Składniki:

  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • 1 1/2 szklanki maki pszennej
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki kakao bez cukru
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
polewa:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki masła
dodatkowo:
  • masło do wysmarowania blachy
  • bułka tarta do opsypania blachy

Przygotowanie:
  • Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę.
  • Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.
  • Dodajemy oliwę z oliwek wymieszaną z wrzącą wodą.
  • Całość miksujemy, aby składniki połączyły się.
  • Formę, u mnie keksówka, 30 cm, smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.
  • Wylewamy ciasto do formy.
  • Pieczemy przez 45 minut w 180 st.
  • Gotową, zaraz po upieczeniu, wyciągamy z formy.
  • Gdy ostygnie polewamy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej razem z masłem.
  • Posypujemy wiórkami kokosowymi.
  • Najlepsza na następny dzień.

2 komentarze :