2016/05/28

Koktajl truskawkowy na maślance z miętą

Dzisiaj, z samego rana, wybrałam się na targ po ulubione owoce i warzywa oraz zioła. Udało mi się kupić sporo, w tym miętę mojito, która pięknie pachnie na balkonie. Były także truskawki, chociaż nieduże, to bardzo słodkie i smaczne, w sam raz na koktajl truskawkowy. Tym razem przygotowałam taki na maślance, bo muszę przyznać, że najlepsze koktajle z truskawek czy jeżyn smakują mi właśnie miksowanie z maślanką. Do koktajlu dodałam miętę mojito, która sprawia, że napój jest jeszcze bardziej orzeźwiający. 

Ciepłe dni sprawiają, że zapotrzebowanie na napoje wszelkiego rodzaju wzrasta. Nie kupujmy jednak tych sklepowych, bo bardzo w domu można przygotować o wiele smaczniejsze i tańsze ich odpowiedniki. Niezastąpionym napojem jest lemoniada czy wody smakowe, do których pasują melisa, bazylia i mięta. Aby nadać smaku wodzie wystarczy połączyć np. cytrusy z miętą i cukrem trzcinowym. Warto zaopatrzyć się przed nadchodzącym latem w zioła idealne do chłodzących napojów.


Koktajl truskawkowy na maślance z miętą

Składniki:
  • 1 litr zimnej maślanki
  • 500 g słodkich truskawek
  • kilka listków mięty, u mnie mięta mojito
  • cukier do smaku

Przygotowanie:
  • Do blendera kielichowego wkładamy umyte, pozbawione szypułek i osuszone truskawki, zalewamy owoce maślanką.
  • Dodajemy do maślanki z owocami listki mięty oraz cukier do smaku i miksujemy na jednolity płyn. 
  • Podajemy zaraz po przygotowaniu lub przechowujemy w lodówce, bo zimny jest najsmaczniejszy.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz