2016/04/20

Zielony koktajl z młodym jęczmieniem, jarmużem i szpinakiem

Najczęściej na śniadanie miksuję właśnie koktajl. Zawsze mam zapas jogurtów w lodówce, warzywa i owoce oraz zdrowe dodatki jako młody jęczmień, suszoną morwę białą, ostropest, surowe kakao i wiele innych. Bardzo chętnie miksuję koktajle z płatkami owsianymi.

Do dzisiejszego koktajlu dodałam sporo zielonych liści, bo jest świeży jarmuż, który uwielbiam podjadać nawet na surowo, pyszny, chrupiący oraz drobne listki szpinaku. Dla pięknego koloru dodałam zielony jęczmień, który wspomaga odchudzanie. Podstawą mojego koktajlu jest najczęściej banan i pomarańcza, tym razem dodałam mrożonego banana, co sprawiło, że konystencja koktajlu jest gęstsza.



Zielony koktajl z młodym jęczmieniem i szpinakiem

Składniki:
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 1 mrożony banan*
  • 1/2 pomarańczy
  • 2 garście świeżego, drobnolistnego szpinaku
  • 1 garść świeżego jarmużu
  • 1 łyżeczka młodego jęczmienia
  • cukier lub miód do smaku
* świeżego banana dzielimy na mniejsze kawałki, rozkładamy na talerzu i mrozimy

Przygotowanie:
  • Jogurt przelewamy do blendera kielichowego.
  • Pomarańczę obieramy ze skóry i dodajemy do jogurtu razem z kawałkami banana.
  • Do owoców z jogurtem wrzucamy liście szpinaku i jarmużu, wsypujemy zielony jęczmień.
  • Całość miksujemy na jednolity płyn, im dłużej miksujemy, tym kolor jest bardziej intensywny.
  • Dodajemy do smaku cukier lub miód, miksujemy ponownie.
  • Podajemy zaraz po przygotowaniu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz