2020/11/04

Naturalne konfitury – dobre do wszystkiego!

Konfitury lubią chyba wszyscy, a paleta smaków jest tak szeroka, że każdy bez trudu znajdzie coś dla siebie. To idealny dodatek do wielu potraw, nie tylko tych słodkich – jak je wykorzystać w swojej kuchni?





Słodkie kanapki


Najprostsze zastosowanie to oczywiście kanapki. Do ich przygotowania wystarczy pieczywo i słoik ulubionej konfitury, ale można też pójść nieco dalej – pieczywo lekko opiekamy, po czym ciepłe tosty smarujemy niewielką ilością masła, na to nakładamy konfiturę i kilka owoców o lekko kontrastowym smaku, jak cytryna z maliną albo truskawka z porzeczkami.

Słodkie konfitury bardzo pasują do ciemnego i pełnoziarnistego pieczywa – jest ono zdrowe, ale nie wszystkim odpowiada jego smak, i właśnie dzięki owocowym przetworom można się do niego przekonać.

Naleśniki na słodko


Kolejna smaczna propozycja na śniadanie to naleśniki, które wystarczy posmarować odrobiną konfitury i udekorować świeżymi owocami. Zamiast owoców można dodać pokrojone orzechy albo chrupkie muesli.

Kwaśna konfitura świetnie się łączy z kremowym serkiem – pół naleśnika smarujemy owocowym przetworem, pół serkiem, następnie naleśnik zwijamy i kroimy na roladki. Jeszcze inna propozycja to naleśniki w roli słodkiego deseru – smarujemy go konfiturą i układamy cząstki świeżych owoców, rolujemy i dekorujemy bitą śmietaną.

Ciasto z konfiturami


Przygotowanie ciasta z konfiturami jest bardzo proste. Wymyślne smaki, jak egzotyczny krem bananowy z ananasem i kokosem od eterno.pl, idealnie nadają się na półkruche ciasto, które w kilka minut zamienia się w wykwintny, oryginalny deser. Konfitury o wyrazistych smakach warto wykorzystać do robienia rogalików z ciasta francuskiego oraz do zdobienia prostych, drożdżowych babeczek. Ciasta biszkoptowe też będą smaczniejsze, kiedy płaty przełoży się słodką masą i grubą warstwą owocowej konfitury.

Konfitury do mięsa


Konfitury nie są wyłącznie do deserów. To także ciekawy dodatek do mięs, choć nie każdy smak będzie odpowiedni – do mięsa pasują przede wszystkim konfitury z żurawiny, jarzębiny, wiśni, porzeczek, agrestu, borówki. Dla wzmocnienia smaku, owocową konfiturę można połączyć z niewielką ilością chrzanu albo musztardy.

Konfitura do serów


Konfitura wzmacnia też smak różnych serów. Tutaj dobrze się sprawdzają smaki lekko cierpkie i pikantne, jak morele z ziołami, gruszka z orzechami albo chili, jabłko z miodem i rozmarynem, cebula.

1 komentarz: