2020/02/16

Mielone kotleciki wołowe ze smażonym jarmużem i oliwkami

Do tej pory jarmuż wykorzystywałam jedynie jako dodatek do koktajli. Dzisiaj prezentuję Wam pyszny dodatek do obiadu czyli smażony jarmuż z oliwkami i kotleciki wołowe. Obiad w 15 minut.



Mielone kotleciki wołowe ze smażonym jarmużem i oliwkami


Mielone kotleciki wołowe ze smażonym jarmużem i oliwkami / 1 porcja

Składniki:
  • 200 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 garście jarmużu
  • 1 garść czarnych, wydrylowanych oliwek
  • sól, pieprz do smaku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek


Przygotowanie:
  • Mięso przekładamy do miski.
  • Doprawiamy do smaku, wyrabiamy.
  • Z mięsa formujemy 4 kotleciki.
  • Uformowane kotleciki smażymy na patelni na oliwie z oliwek. Na tej samej patelni obok kotlecików podsmażamy jarmuż z oliwkami.
  • Gotowe kotleciki podajemy z kuskusem i jarmużem z oliwkami. Kaszy na jedna porcję potrzebujemy około 1/2 szklanki (sucha).


2 komentarze:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie! Ja polubiłam gotowe w domu, odkąd trafiłam na stronę: https://najlepszewkuchni.pl/przepis/*/ - nie sądziłam, że przyrządzanie posiłków w domu może być tak łatwe, a co najważniejsze - smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny przepis. Kotleciki wyglądają apetycznie. Ciekawe jak smakuje jarmuż zrobiony w ten sposób bo mnie zawsze wychodzi lekko gorzki i dlatego rzadko go używam w kuchni. Kasza jęczmienna pewnie też by była dobra do tego dania.

    OdpowiedzUsuń