Do tej pory jarmuż wykorzystywałam jedynie jako dodatek do koktajli. Dzisiaj prezentuję Wam pyszny dodatek do obiadu czyli smażony jarmuż z oliwkami i kotleciki wołowe. Obiad w 15 minut.
Polecam Wam Koktajl z jarmużu z bananem i pomarańczą
Mielone kotleciki wołowe ze smażonym jarmużem i oliwkami / 1 porcja
Składniki:
- 200 g mielonego mięsa wołowego
- 2 garście jarmużu
- 1 garść czarnych, wydrylowanych oliwek
- sól, pieprz do smaku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Mięso przekładamy do miski.
- Doprawiamy do smaku, wyrabiamy.
- Z mięsa formujemy 4 kotleciki.
- Uformowane kotleciki smażymy na patelni na oliwie z oliwek. Na tej samej patelni obok kotlecików podsmażamy jarmuż z oliwkami.
- Gotowe kotleciki podajemy z kuskusem i jarmużem z oliwkami. Kaszy na jedna porcję potrzebujemy około 1/2 szklanki (sucha).
Wyglądają bardzo apetycznie! Ja polubiłam gotowe w domu, odkąd trafiłam na stronę: https://najlepszewkuchni.pl/przepis/*/ - nie sądziłam, że przyrządzanie posiłków w domu może być tak łatwe, a co najważniejsze - smaczne.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis. Kotleciki wyglądają apetycznie. Ciekawe jak smakuje jarmuż zrobiony w ten sposób bo mnie zawsze wychodzi lekko gorzki i dlatego rzadko go używam w kuchni. Kasza jęczmienna pewnie też by była dobra do tego dania.
OdpowiedzUsuń