Szybkie danie makaronowe z delikatnym mięsem z kurczaka, z oliwkami i grana padano. Ostatnio po pracy zrobiłam zapiekanki z pieczarkami, prawie takie jak w PRL-9, tylko, że z grana padano, na chrupiącej bagietce, ależ to było smaczne!
Dzisiaj prezentuję Wam kolejny pomysł na pastę, tym razem z kurczakiem, oliwkami i pieczarkami. Takie domowe danie na jesienne obiady. Do tego ulubione wino i basta.
Makaron z kurczakiem, pieczarkami i grana padano / 2 porcje
Składniki:
- 200 g makaronu penne - rurki
- 1 pojedyncza i mała pierś z kurczaka lub 1/2 dużej
- kilka małych pieczarek
- kilka czarnych oliwek
- 3 łyżki startego na dużych oczkach grana padano
- sól, pieprz do smaku
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Pierś z kurczaka dokładnie oczyszczamy, kroimy w paski.
- Pieczarki dokładnie myjemy i osuszamy, kroimy na polówki.
- Czosnek obieramy i kroimy w kostkę.
- Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek. Dodajemy kurczaka i pieczarki.
- Gdy pieczarki puszczą wodę, dodajemy czosnek.
- Całość podsmażamy niedługo, aby kurczak pozostał soczysty, na koniec dodajemy całe oliwki.
- Doprawiamy do smaku.
- Ugotowany makaron przekładamy do naczynia. Na wierzchu układamy kurczaka z pieczarkami i oliwkami.
- Całość posypujemy startym grana padano.
- Do pieczarek świetnie pasuje posiekana natka z pietruszki!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz