2019/11/10

Makaron z kurczakiem, pieczarkami i grana padano

Szybkie danie makaronowe z delikatnym mięsem z kurczaka, z oliwkami i grana padano. Ostatnio po pracy zrobiłam zapiekanki z pieczarkami, prawie takie jak w PRL-9, tylko, że z grana padano, na chrupiącej bagietce, ależ to było smaczne!

Dzisiaj prezentuję Wam kolejny pomysł na pastę, tym razem z kurczakiem, oliwkami i pieczarkami. Takie domowe danie na jesienne obiady. Do tego ulubione wino i basta. 


Makaron z kurczakiem, pieczarkami i grana padano


Makaron z kurczakiem, pieczarkami i grana padano / 2 porcje

Składniki: 
  • 200 g makaronu penne - rurki 
  • 1 pojedyncza i mała pierś z kurczaka lub 1/2 dużej 
  • kilka małych pieczarek 
  • kilka czarnych oliwek 
  • 3 łyżki startego na dużych oczkach grana padano 
  • sól, pieprz do smaku 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 

Przygotowanie: 
  • Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. 
  • Pierś z kurczaka dokładnie oczyszczamy, kroimy w paski. 
  • Pieczarki dokładnie myjemy i osuszamy, kroimy na polówki. 
  • Czosnek obieramy i kroimy w kostkę. 
  • Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek. Dodajemy kurczaka i pieczarki. 
  • Gdy pieczarki puszczą wodę, dodajemy czosnek. 
  • Całość podsmażamy niedługo, aby kurczak pozostał soczysty, na koniec dodajemy całe oliwki. 
  • Doprawiamy do smaku. 
  • Ugotowany makaron przekładamy do naczynia. Na wierzchu układamy kurczaka z pieczarkami i oliwkami. 
  • Całość posypujemy startym grana padano. 
  • Do pieczarek świetnie pasuje posiekana natka z pietruszki!



Makaron z kurczakiem, pieczarkami i grana padano

Makaron z kurczakiem, pieczarkami i grana padano

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz