2019/10/02

Chilli con carne

Chilli con carne to jedno z moich ulubionych dań z mięsem. Mięso jem naprawdę rzadko, ale jeśli już, musi być to coś naprawdę konkretnego, a takim danie jest właśnie chilli con carne. Rozgrzewające, gęste, podane z bulgurem smakuje wyśmienicie. 

Chilli con carne



Chilli con carne / 2-3 porcje

Składniki:
  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego (najlepsze będzie oczywiście wołowe)
  • 400 g pomidorów w całości z puszki
  • 400 g kukurydzy z puszki
  • 400 g czerwonej fasoli z puszki
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 ostrej papryki z proszku (ilość wedle preferencji)
  • 1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki w proszku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • Cebulę obieramy z czosnkiem i drobno kroimy.
  • Paprykę oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki
  • Na patelnię wylewamy olej lub oliwę z oliwek.
  • Dodajemy mięso mielone.
  • Podsmażamy, aż nie będzie surowe.
  • Dodajemy całą puszkę pomidorów oraz wlewamy około 1/2 puszki wody.
  • Dodajemy kawałki papryki.
  • Całość dusimy na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje.
  • Dodajemy opłukane z zalewy pod bieżącą wodą o odcedzone kukurydzę i czerwoną fasolę, ostrą i wędzoną paprykę.
  • Doprawiamy do smaku.
  • Mieszamy.
  • Dusimy na małym ogniu chwilę.
  • Podajemy z ryżem lub kaszą.
  • To danie smakuje najlepiej na drugi dzień.
  • Z powodzeniem można mrozić.


Chilli con carne

Chilli con carne

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz