Chilli con carne to jedno z moich ulubionych dań z mięsem. Mięso jem naprawdę rzadko, ale jeśli już, musi być to coś naprawdę konkretnego, a takim danie jest właśnie chilli con carne. Rozgrzewające, gęste, podane z bulgurem smakuje wyśmienicie.
Chilli con carne / 2-3 porcje
Składniki:
- 400 g mięsa mielonego wieprzowego (najlepsze będzie oczywiście wołowe)
- 400 g pomidorów w całości z puszki
- 400 g kukurydzy z puszki
- 400 g czerwonej fasoli z puszki
- 1 czerwona papryka
- 1/2 ostrej papryki z proszku (ilość wedle preferencji)
- 1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki w proszku
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Cebulę obieramy z czosnkiem i drobno kroimy.
- Paprykę oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki
- Na patelnię wylewamy olej lub oliwę z oliwek.
- Dodajemy mięso mielone.
- Podsmażamy, aż nie będzie surowe.
- Dodajemy całą puszkę pomidorów oraz wlewamy około 1/2 puszki wody.
- Dodajemy kawałki papryki.
- Całość dusimy na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje.
- Dodajemy opłukane z zalewy pod bieżącą wodą o odcedzone kukurydzę i czerwoną fasolę, ostrą i wędzoną paprykę.
- Doprawiamy do smaku.
- Mieszamy.
- Dusimy na małym ogniu chwilę.
- Podajemy z ryżem lub kaszą.
- To danie smakuje najlepiej na drugi dzień.
- Z powodzeniem można mrozić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz