Co jecie najczęściej w upalne dni? Polecam sałatki makaronowe, które nie tylko świetnie orzeźwiającą, ale i zapełniają żołądek. Dodatki zalezą już od Was. Sprawdźcie co macie w lodówce.
U mnie akurat był kawałek fety, pomidor malinowy i ogórek gruntowy. Do sałatek makaronowych świetnie sprawdzają się średniej wielkości makarony, takie jak: penne, farfalle czy makaron w kształcie ziarenek ryżu.
To idealny przepis, które możecie zabrać ze sobą, koniecznie do słoika, bo ta sałatka wyjadana ze słoika smakuje najlepiej! Zimna, letnie kolory i ten smak lata!
Sałatka makaronowa z warzywami i fetą / 1 porcja
Składniki:
- 100 g makaronu penne
- 140 g fety w kostce
- 1/2 dużego pomidora malinowego
- 1 mały ogórek gruntowy
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 pęczek szczypiorku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- Szczypiorek kroimy drobno.
- Fetę kroimy na gruby półplasterki.
- Pomidora kroimy na półplasterki.
- Ogórka gruntowego ze skórą obieramy, tworząc wstążki, przy pomocy obieraczki do warzyw.
- Ugotowany i zimny makaron mieszamy z posiekanym szczypiorkiem.
- Wykładamy do miski.
- Układamy na makaronie fetę, wstążki ogórka oraz kawałki pomidora.
- Całość posypujemy mieszamy z oliwą z oliwek.
- Doprawiamy do smaku, posypujemy suszony oregano.
- Moja rada: fetę łatwiej pokroimy, jeśli wyciągniemy ją z lodówki 30 minut przez użyciem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz