2019/06/16

Sałatka makaronowa z warzywami i fetą

Co jecie najczęściej w upalne dni? Polecam sałatki makaronowe, które nie tylko świetnie orzeźwiającą, ale i zapełniają żołądek. Dodatki zalezą już od Was. Sprawdźcie co macie w lodówce. 

U mnie akurat był kawałek fety, pomidor malinowy i ogórek gruntowy. Do sałatek makaronowych świetnie sprawdzają się średniej wielkości makarony, takie jak: penne, farfalle czy makaron w kształcie ziarenek ryżu.

To idealny przepis, które możecie zabrać ze sobą, koniecznie do słoika, bo ta sałatka wyjadana ze słoika smakuje najlepiej! Zimna, letnie kolory i ten smak lata!

Sałatka makaronowa z warzywami i fetą





Sałatka makaronowa z warzywami i fetą / 1 porcja

Składniki:
  • 100 g makaronu penne
  • 140 g fety w kostce
  • 1/2 dużego pomidora malinowego
  • 1 mały ogórek gruntowy
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
  • Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  • Szczypiorek kroimy drobno.
  • Fetę kroimy na gruby półplasterki.
  • Pomidora kroimy na półplasterki.
  • Ogórka gruntowego ze skórą obieramy, tworząc wstążki, przy pomocy obieraczki do warzyw.
  • Ugotowany i zimny makaron mieszamy z posiekanym szczypiorkiem.
  • Wykładamy do miski.
  • Układamy na makaronie fetę, wstążki ogórka oraz kawałki pomidora.
  • Całość posypujemy mieszamy z oliwą z oliwek.
  • Doprawiamy do smaku, posypujemy suszony oregano.
  • Moja rada: fetę łatwiej pokroimy, jeśli wyciągniemy ją z lodówki 30 minut przez użyciem.




Sałatka makaronowa z warzywami i fetą

Sałatka makaronowa z warzywami i fetą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz