Znudziła mi się pizza w formie okrągłego placka. Wczoraj przygotowałam więc mini pizze.
Z jednej porcji ciasta przygotowałam małe placki. W sam raz na piknik czy wycieczkę za miasto!
Mini pizze z cukinią i czarnymi oliwkami / 6-8 placków
Składniki:
ciasto na pizzę
- 25 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka ciepłej wody
dodatki
- 6-8 łyżek passaty pomidorowej (można użyć także całych pomidorów z puszki)
- 1/2 małej cukinii
- 3 łyżki suszonego oregano
- 6-8 łyżeczek czarnego sezamu
- 6-8 łyżeczek białego sezamy, podprażonego
- 125 g mozzarelli
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki czarnych, drylowanych oliwek
- liście sałaty np. masłowej lub innej do dekoracji
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- W misce mieszamy pokruszone drożdże z solą i przesianą mąką.
- Stopniowo dolewamy wodę z oliwą.
- Na blacie oprószonym mąką wyrabiamy ciasto przez 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie.
- Przekładamy do nasmarowanej oliwą miski, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, aż wyrośnie i podwoi swoją objętość.
- Ugniatamy ciasto w rękach, wyrabiamy, aż stanie się gładkie, na blacie oprószonym mąką.
- Cukinię i czosnek obrany kroimy na plasterki.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- Z ciasta formujemy kulki, z których następnie kształtujemy podłużne placki.
- Układamy na papierze do pieczenia.
- Każdy placek smarujemy passatą pomidorową.
- Doprawiamy do smaku, posypujemy suszonym oregano.
- Układamy plasterki czosnku, następnie plasterki cukinii i kawałki mozzarelli.
- Wierzch posypujemy 1/2 porcji oliwek, rozdrobionych w rękach.
- Czas pieczenia to 15 minut, 180 - 200 st C.
- Placki podajemy posypane sezamem.
- Na wierzchu układamy całe oliwki oraz porwane liście sałaty.
Jeśli jesteś fanatykiem kuchni włoskiej, a w szczególności rozmaitej pizzy, możesz pokusić się o zakup ogrodowego pieca do pizzy, dzięki któremu uzyskasz niepowtarzalny smak.
Czy do drożdży nie trzeba dodać cukru?
OdpowiedzUsuńnie
OdpowiedzUsuń