Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

poniedziałek, 1 października 2018

Naleśniki kukurydziane z rukolą, serem i oliwkami

Wczoraj poznaliście przepis na naleśniki kukurydziane. Dzisiaj pierwszy pomysł na ich wykorzystanie, będziecie zachwyceni! 

Fuzja smaków i kolorów zawinięta w piękny, żółty i kukurydziany naleśnik. Jest jesień, ale właśnie u mnie tak wygląda jesień na talerzu. Jest kolorowo i smacznie, w dodatku niedrogo!



Naleśniki kukurydziane z rukolą, serem i oliwkami


Naleśniki kukurydziane z rukolą, serem i oliwkami / 20 porcji (powstaje 10 rulonów)

Składniki:

ciasto na naleśniki:
  • 1 i 1/2 mąki kukurydzianej
  • 1/4 szklanki mąki pszennej 
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
farsz:

  • 1 opakowanie rukoli
  • 1/2 pęczka natki z pietruszki
  • 400 g jogurtu greckiego lub więcej
  • 150 g żółtego sera, u mnie emmentaler, ale śmiało można wybrać bardziej konkretne smaki
  • 400 g kukurydzy konserwowej
  • 370 g czarnych oliwek w słoiku
  • 2 opakowania mieszanki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
  • sól do smaku

Przygotowanie:
  • Kukurydzę odsączamy z zalewy i przekładamy do miseczki.
  • Oliwki odcedzamy z zalewy i przekładamy do miseczki.
  • Plastry sera kroimy w paski.
  • Naleśnik układamy na desce.
  • Smarujemy 1 łyżką jogurtu greckiego.
  • Posypujemy suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią.
  • Następnie rozkładamy garść rukoli i kilka gałązek natki z pietruszki.
  • Na wierzchu rozkładamy rozdrobione rękami oliwki i cienkie paski sera.
  • Na samej górze rozsypujemy łyżkę kukurydzy konserwowej, wcześniej odsączonej z zalewy.
  • Posypujemy suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią.
  • Całość do smaku posypujemy solą.
  • Boki naleśnika składamy  i zwijamy całość jak cygaro.
  • Przekrawamy na pół pod skosem.
  • Ruloniki smakują doskonale na ciepło i na zimno.
  • Zamiast jogurtu greckiego można użyć majonezu lub w proporcji 1:1 jogurtu greckiego i majonezu.
  • Ruloniki można podać z jogurtem greckim wymieszanym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • Naleśnik smakują wyśmienicie, gdy odgrzejemy je na drugi dzień w piekarniku :)


Naleśniki kukurydziane z rukolą, serem i oliwkami


Naleśniki kukurydziane z rukolą, serem i oliwkami

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz