Czy brakuje Wam czasem pomysłów na nowe dania? Jeśli tak zachęcam do skorzystania z mojego nowego przepisu na danie makaronowe w 7 minut! Cienki makaron, który z pewnością znacie - tagliatelle, szpinak baby, malutkie pieczarki i starty grana padano. To jedno z moich ulubiony dań z makaronem w roli głównej.
Lubię dobrej jakości makaron, wiec nie oszczędzam wybierając ten najlepszy i najsmaczniejszy. Tym razem wybrałam tradycyjny jajeczny oraz zielony z dodatkiem szpinaku. To danie jest idealne na jesienne posiłki.
Makaron ze szpinakiem, pieczarkami i grana padano / 1 porcja
Składniki:
- 5 gniazdek makaronu tagliatelle
- 2 ząbki czosnku
- 1 garść malutkich pieczarek
- 3 garście szpinaku baby
- 1/3 szklanki startego grana padano lub parmezanu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Czosnek obieramy i kroimy na plasterki.
- Pieczarki dokładnie myjemy i osuszamy.
- Kroimy na pół.
- Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek.
- Dodajemy plasterki czosnku, a po chwili pieczarki i szpinak.
- Całość podsmażamy na najmniejszym ogniu, aż czosnek i pieczarki będą miękkie, a szpinak zmniejszy swoją objętość.
- Na koniec doprawiamy do smaku.
- Ugotowany i odcedzony makaron przekładamy na patelnię z pieczarkami i szpinakiem.
- Mieszamy.
- Podajemy w półmisku.
- Posypujemy startym grana padano lub parmezanem.
Świetny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuń