niedziela, 28 października 2018

Makaron ze szpinakiem, pieczarkami i grana padano

Czy brakuje Wam czasem pomysłów na nowe dania? Jeśli tak zachęcam do skorzystania z mojego nowego przepisu na danie makaronowe w 7 minut! Cienki makaron, który z pewnością znacie - tagliatelle, szpinak baby, malutkie pieczarki i starty grana padano. To jedno z moich ulubiony dań z makaronem w roli głównej.

Lubię dobrej jakości makaron, wiec nie oszczędzam wybierając ten najlepszy i najsmaczniejszy. Tym razem wybrałam tradycyjny jajeczny oraz zielony z dodatkiem szpinaku. To danie jest idealne na jesienne posiłki. 


Makaron ze szpinakiem, pieczarkami i grana padano


Makaron ze szpinakiem, pieczarkami i grana padano / 1 porcja

Składniki:
  • 5 gniazdek makaronu tagliatelle
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 garść malutkich pieczarek
  • 3 garście szpinaku baby
  • 1/3 szklanki startego grana padano lub parmezanu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:
  • Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
  • Czosnek obieramy i kroimy na plasterki.
  • Pieczarki dokładnie myjemy i osuszamy.
  • Kroimy na pół.
  • Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek.
  • Dodajemy plasterki czosnku, a po chwili pieczarki i szpinak.
  • Całość podsmażamy na najmniejszym ogniu, aż czosnek i pieczarki będą miękkie, a szpinak zmniejszy swoją objętość.
  • Na koniec doprawiamy do smaku.
  • Ugotowany i odcedzony makaron przekładamy na patelnię z pieczarkami i szpinakiem.
  • Mieszamy.
  • Podajemy w półmisku.
  • Posypujemy startym grana padano lub parmezanem.



Makaron ze szpinakiem, pieczarkami i grana padano

Makaron ze szpinakiem, pieczarkami i grana padano

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...