Łatwe w przygotowaniu, zdrowe i pożywne. Lubię gotować zupy o każdej porze roku. Z brukselką, groszkiem, kalafiorem czy fasolką szparagową. Świetny pomysł na obiad na dwa dni. Dzisiaj zapraszam na zupę w wiosennej odsłonie!
Zupa jarzynowa z białą kapustą i groszkiem
Składniki:
- 3 duże marchewki
- 2 pietruszki
- szklanka groszku konserwowego
- 3 podudzia z kurczaka
- 1/2 główki małej, białej kapusty
- 1 cebula
- pęczek szczypiorku
- 4 duże ziemniaki
- 3 liście laurowe
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1/2 łyżeczki ziaren jałowca
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Gotujemy wywar z kurczaka razem z obraną i pokrojoną w kostkę marchewką, cebulą i pietruszką. Dodajemy liście laurowe, gorczycę oraz ziarna jałowca.
- Do tak przygotowanego wywaru wrzucamy poszatkowaną białą kapustę, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Gdy warzywa będą miękkie dodajemy osączony groszek konserwowy i doprawiamy do smaku. Podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńPysznie i pożywnie.
OdpowiedzUsuń