2015/04/11

Zupa jarzynowa z białą kapustą i groszkiem

Łatwe w przygotowaniu, zdrowe i pożywne. Lubię gotować zupy o każdej porze roku. Z brukselką, groszkiem, kalafiorem czy fasolką szparagową. Świetny pomysł na obiad na dwa dni. Dzisiaj zapraszam na zupę w wiosennej odsłonie!



Zupa jarzynowa z białą kapustą i groszkiem

Składniki:
  • 3 duże marchewki
  • 2 pietruszki
  • szklanka groszku konserwowego
  • 3 podudzia z kurczaka
  • 1/2 główki małej, białej kapusty
  • 1 cebula
  • pęczek szczypiorku
  • 4 duże ziemniaki
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1/2 łyżeczki ziaren jałowca
  • sól i pieprz

Przygotowanie:
  • Gotujemy wywar z kurczaka razem z obraną i pokrojoną w kostkę marchewką, cebulą i pietruszką. Dodajemy liście laurowe, gorczycę oraz ziarna jałowca.
  • Do tak przygotowanego wywaru wrzucamy poszatkowaną białą kapustę, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
  • Gdy warzywa będą miękkie dodajemy osączony groszek konserwowy i doprawiamy do smaku. Podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem.

2 komentarze: