2015/04/22

Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki

Inspiracją do powstania dzisiejszego śniadania była botwinka. Wykorzystałam urządzenie, które ma trzy wymienne płytki: do gofrów, tostów i grillowania. Ta ostatnia pomogła mi w przygotowaniu pysznego śniadania w postaci zgrzewanych kanapek z dodatkami. Podstawą jest chleb, pełnoziarnisty, swojski robiony na zakwasie. Do kanapek można wykorzystać pieczywo jakie tylko lubicie, bardzo popularne są zgrzewane kanapki z ciabatty, a dodatki jakie znajdą się w środku to już Wasza wyobraźnia! 

zobaczcie także Botwinka z cukinią w delikatnym sosie śmietanowym 



Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki, kiełbasą krakowską, pomidorem i serem

Składniki:
  • 2 kromki ulubionego pieczywa, u mnie pełnoziarniste
  • 4 plasterki pomidora malinowego
  • 4 liście botwinki, opłukane i osuszone
  • 2 plastry kiełbasy krakowskiej z dodatkiem zielonego pieprzu
  • 2 plastry sera gouda
  • 1/3 łyżeczki masła
  • sól do smaku
Przygotowanie:
  • Na kromkę pieczywa układamy kolejno: plasterek sera, liście botwinki, 2 plasterki pomidora, plasterek sera, plastry kiełbasy krakowskiej i ponownie pomidora. Przykrywamy drugą kromką.
  • Układamy na wysmarowanym masłem zgrzewaczu do kanapek, podajemy na ciepło.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz