Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sobota, 13 stycznia 2018

Zupa krem z marchwi z wędzoną papryką

W taką pogodę jak dzisiaj, a właściwie w weekendy także, zupa jest obowiązkowa. Na rozgrzanie to podstawa. Zamiast zwykłej jarzynowej polecam Wam przygotowanie niezwykle szybkiego i smacznego kremu z marchwi z dodatkiem wędzonej papryki. Kremowa, delikatna, o pięknym kolorze, bo jemy przede wszystkim oczami, prawda? Zupy-kremy do doskonały pomysł na wykorzystanie nadmiaru bulionu warzywnego czy mięsnego, nic się nie zmarnuje, a żołądek napełnimy! Gotowy krem posypcie kokosem, idealne połączenie z kremem z marchwi! Dodajcie posiekaną natką i oprószcie wędzoną papryką, niebo!





Zupa krem z marchwi z wędzoną papryką / 1 porcja

Składniki:
  • 2 duże marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • bulion warzywny lub mięsny (ilość około 500 ml)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2  łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki plus do posypania 
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka posiekanej natki z pietruszki
  • sól do smaku

Przygotowanie: 
  • Marchew obieramy.
  • Kroimy na mniejsze kawałki.
  • Im drobniej pokroimy marchew, tym szybciej będzie miękka.
  • Do garnka wlewamy oliwę z oliwek.
  • Obieramy czosnek i kroimy na mniejsze kawałki.
  • Na oliwie z oliwek podsmażamy marchew z czosnkiem i słodką oraz wędzoną papryką.
  • Obsmażamy, aby marchew nabrała koloru przypraw.
  • W tym momencie wlewamy bulion.
  • Nie wlewamy jednak całości.
  • Stopniowo dodajemy płyn, zresztą przy miksowaniu można zawsze dodać więcej, w zależności od gęstości kremu, jaką chcemy uzyskać.
  • Gdy marchew będzie już miękka, całość blendujemy ręcznym blenderem, na krem.
  • W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
  • Zupę-krem podajemy posypaną natką z pietruszki i wędzoną papryką.
  • Można także dodać do kremowej zupy wiórki kokosowe, a dla rozgrzania mielony cynamon.




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz