Codzienny jadłospis człowieka powinien składać się z pięciu posiłków. Posiłki jedzone w odstępach co 3-4 godziny dostarczają organizmowi energii i eliminują uczucie głodu. Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Jeśli naszemu mózgowi dostarczamy z pożywieniem niezbędnych składników odżywczych, pracuje na najwyższych obrotach.
Jedzenie zdecydowanie potrafi poprawić nastrój, pamięć i koncentrację, a także obniżyć poziom stresu, który wydaje się być nieunikniony w codziennym życiu. Niezależnie od rodzaju pracy, jaką wykonujemy, o odpowiednią pracę naszego mózgu musimy troszczyć się przez całe życie. Jeśli w diecie jest zbyt mało lub brak niektórych składników odżywczych, istnieje większe ryzyko zachorowań na np. depresję czy demencję.
Aby mieć siłę do pracy przez cały dzień, śniadanie powinno dostarczać 25-30% dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Najważniejsze składniki śniadania to wg. dietetyków:
- NNKT czyli niezbędnie nienasycone kwasy tłuszczowe, brak powoduje zmęczenie, problemy z pamięcią i uczeniem się;
- Witaminy z grupy B wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a ich brak bowiem może prowadzić do depresji czy do spadku wydajności umysłowej;
- Lecytyna poprawia koncentrację i pamięć;
- Węglowodany złożone - dzięki nim mamy lepszy nastrój i samopoczucie, zapewniają energię dla mózgu na długi czas; brak żelaza w posiłkach objawia się szybkim męczeniem się, sennością, problemami z koncentracją i rozdrażnieniem.
- Cynk i magnez, który ułatwia nam walkę ze stresem.
Gdy brak nam inspiracji i czasu, na przygotowanie śniadania w domu na kolejny dzień, warto zainteresować się firmami, które dostarczają jedzenie prosto do pracy. Platforma smartlunch.pl oferuje bogaty wybór dań śniadaniowych, a największą popularnością cieszą się kanapki i sałatka grecka. Gdy sałatka czy kanapka to za mało, skorzystać można z opcji dania obiadowego https://www.smartlunch.pl/automaty-vendingowe
Wybierając składniki na śniadanie, warto zapamiętać listę produktów najlepszych na pracę mózgu. Co powinno więc znaleźć się w śniadaniu, które jemy w pracy?
- Owoce leśne, takie jak maliny, jagody, borówki amerykańskie, jeżyny; orzechy włoskie
- Kiwi, jest źródłem hormonu szczęścia czyli serotoniny
- Orzechy włoskie, pestki i nasiona
- Otręby
- Siemię lnianie
- Kasza gryczana
- Soja
- Ryby
- Jajka
- Produkty zbożowe z pełnego ziarna
- Jogurt naturalny
Najchętniej na śniadanie, poza kanapkami, jemy sałatki, owsianki czy pijemy odżywcze koktajle. Owsianka nie musi być nudna, ostatnim hitem jest pieczona owsianka, które smakuje jak ciasto tylko w wersji fit. Zamiast mąki pszennej są bowiem płatki owsianej. Dodać można sezonowe owoce i orzechy.
Wybierając co zjemy na śniadanie, postawy na naturalne, zdrowe i odżywcze zestawy. Unikajmy fast foodów, słodkich przekąsek i przetworzonego jedzenia, a wyjdzie nam to na zdrowie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz