Czy obiady bezmięsna mogą być równie syte? Oczywiście! Zachęcam do przygotowania szybkiego i naprawdę pysznego obiadu z kaszą jaglaną i warzywami.
Kasza jaglana z warzywami / 2 porcje
Składniki:
- 1 woreczek ugotowanej kaszy jaglanej
- 150 g ciecierzycy z puszki
- 4 kostki mrożonych liści szpinaku
- 1/3 brokuła
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- około 1/3 szklanki wody
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Brokuła rozdzielamy na mniejsze różyczki, które następnie kroimy na pół lub na ćwiartki.
- Czosnek i cebulę obieramy, kroimy w kostkę.
- Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek.
- Podsmażamy czosnek i cebulę, a po chwili dodajemy brokuły oraz szpinak.
- Podlewamy wodą i dusimy na najmniejszym ogniu, aż szpinak będzie już rozmrożony, a brokuły półtwarde - chrupiące.
- Na koniec dodajemy odcedzoną cieciorkę, doprawiamy do smaku.
- Do tak przygotowanych warzyw dodajemy kaszę i starannie mieszamy.
- Kaszę możemy także podać osobno, a obok ułożyć warzywa.
- Danie można posypać czarnuszką lub posiekaną natką z pietruszki, będzie jeszcze smaczniejsze!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz