2022/03/09

Kasza jaglana z warzywami

Czy obiady bezmięsna mogą być równie syte? Oczywiście! Zachęcam do przygotowania szybkiego i naprawdę pysznego obiadu z kaszą jaglaną i warzywami.

Kasza jaglana z warzywami
Kasza jaglana z warzywami / 2 porcje

Składniki:
  • 1 woreczek ugotowanej kaszy jaglanej
  • 150 g ciecierzycy z puszki
  • 4 kostki mrożonych liści szpinaku
  • 1/3 brokuła
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • około 1/3 szklanki wody
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • Brokuła rozdzielamy na mniejsze różyczki, które następnie kroimy na pół lub na ćwiartki.
  • Czosnek i cebulę obieramy, kroimy w kostkę.
  • Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek.
  • Podsmażamy czosnek i cebulę, a po chwili dodajemy brokuły oraz szpinak.
  • Podlewamy wodą i dusimy na najmniejszym ogniu, aż szpinak będzie już rozmrożony, a brokuły półtwarde - chrupiące.
  • Na koniec dodajemy odcedzoną cieciorkę, doprawiamy do smaku.
  • Do tak przygotowanych warzyw dodajemy kaszę i starannie mieszamy.
  • Kaszę możemy także podać osobno, a obok ułożyć warzywa.
  • Danie można posypać czarnuszką lub posiekaną natką z pietruszki, będzie jeszcze smaczniejsze!

Kasza jaglana z warzywami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz