2021/07/27

Jak przygotować kalafior?

W lodówce mam zwykle te same, ulubione warzywa. Jednak za każdym razem staram się przygotować je na inny sposób, bo nie lubię nudy w kuchni. Kalafior z bułką tartą znamy wszyscy, pora na urozmaicenie tradycyjnego menu. Kalafior na obiad w pomidorach z dodatkiem meksykańskich przypraw to moja propozycja na letni obiad.



Kalafior w sosie pomidorowym z meksykańską nutą
 
Składniki:
  • mały kalafior
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 400 g pomidorów w całości z puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przyprawy meksykańskiej (polecam Kamis Meksykański street food)
  • sól, pieprz do smaku
 
Przygotowanie:
  • Kalafiora rozdzielamy na mniejsze różyczki.
  • Jak gotować kalafior? Gotujemy nie do całkowitej miękkości, mają być półtwarde.
  • Kalafior odcedzamy.
  • Do wysokiego garnka wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy obrany czosnek, pokrojony na plasterki.
  • Po chwili dodajemy różyczki kalafiora oraz przyprawę.
  • Obsmażamy, aby przyprawy oblepiły kalafior dosłownie chwilę.
  • Następnie wlewamy całą zawartość puszki pomidorów (dolewamy 1/2 puszki zimnej wody do garnka jeśli wolimy rzadszy sos
  • Całość dusimy na małym ogniu, aż sos nieco zgęstnieje. Doprawiamy do smaku.
  • Podajemy z kuskusem przygotowanym zgodnie z opisem na opakowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz