W lodówce mam zwykle te same, ulubione warzywa. Jednak za każdym razem staram się przygotować je na inny sposób, bo nie lubię nudy w kuchni. Kalafior z bułką tartą znamy wszyscy, pora na urozmaicenie tradycyjnego menu. Kalafior na obiad w pomidorach z dodatkiem meksykańskich przypraw to moja propozycja na letni obiad.
Kalafior w sosie pomidorowym z meksykańską nutą
Składniki:
- mały kalafior
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 400 g pomidorów w całości z puszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki przyprawy meksykańskiej (polecam Kamis Meksykański street food)
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Kalafiora rozdzielamy na mniejsze różyczki.
- Jak gotować kalafior? Gotujemy nie do całkowitej miękkości, mają być półtwarde.
- Kalafior odcedzamy.
- Do wysokiego garnka wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy obrany czosnek, pokrojony na plasterki.
- Po chwili dodajemy różyczki kalafiora oraz przyprawę.
- Obsmażamy, aby przyprawy oblepiły kalafior dosłownie chwilę.
- Następnie wlewamy całą zawartość puszki pomidorów (dolewamy 1/2 puszki zimnej wody do garnka jeśli wolimy rzadszy sos
- Całość dusimy na małym ogniu, aż sos nieco zgęstnieje. Doprawiamy do smaku.
- Podajemy z kuskusem przygotowanym zgodnie z opisem na opakowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz