Statystyczny Polak zjada co roku około 50 kilogramów chleba - tak wynika z badań przeprowadzonych przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywieniowej. Ilość ta systematycznie spada - od 2000 roku ilość spożywanego pieczywa zmniejszyła się o niemal 30 kilogramów. Dlaczego tak się dzieje? Powodów jest kilka. Niektórzy uważają, że tuczy, inni wskazują na to, iż jego jakość spada, a jeszcze inni podkreślają, że jest za drogi. Sporo w tym prawdy - chleb w sklepach często jest chemicznie ulepszany, a jego cena nie jest już tak niska, jak jeszcze kilka lat temu.
Pieczywo coraz częściej przegrywa z płatkami, makaronami i różnego rodzaju przekąskami. To błąd. Dietetycy podkreślają, iż chleb powinien stanowić jeden z głównych elementów piramidy żywieniowej. Warunkiem jest to, aby był wypieczony z dobrej jakości mąki i bez zbędnych ulepszaczy. Jak to osiągnąć? To proste - warto samodzielnie zabrać się za pieczenie chleba.
Zalety pieczenia chleba w domu
W dzisiejszych czasach wielu osobom pieczenie chleba wydaje się anachronizmem - zwłaszcza w sytuacji, gdy w sklepach nie brakuje różnego rodzaju pieczywa. Wystarczy wejść do piekarni, wybrać to, co chce się kupić, zapłacić... i gotowe. Ale czy wiemy, co tak naprawdę znajduje się w zakupionym chlebie? Czy mamy świadomość, iż chleb ze sklepu jest dużo droższy od tego, który można upiec w domu? Wielu Polaków nie zdaje sobie z tego sprawy. A tymczasem domowe pieczenie chleba ma kilka niebagatelnych zalet.
Po pierwsze - domowy chleb gwarantuje to, iż doskonale wiemy, co jemy, gdyż do wyrabiania pieczywa w warunkach domowych najczęściej wybiera się mąkę wysokiej jakości, nie dodaje się spulchniaczy, polepszaczy i innych sztucznych konserwantów, a dobrane proporcje składników są dokładnie takie, jakie mają być.
Po drugie - chleb przygotowany w domu jest zdrowszy, gdyż jego wypiekanie odbywa się przy użyciu zakwasu, a nie drożdży (warte podkreślenia jest to, iż naturalny zakwas rozkłada kwas fitynowy obecny w mące, a tym samym przeciwdziała nieprawidłowemu wchłanianiu przez organizm cynku i magnezu).
Po trzecie - chleb upieczony w domu jest znacznie trwalszy i praktycznie nie podlega procesom pleśnienia (zawarty w zakwasie kwas mlekowy wykazuje działanie przeciwgrzybicze i tym samym skutecznie spowalnia rozwój pleśni).
Po czwarte - chleb domowy jest tańszy, gdyż w jego cenę nie są wliczone wszystkie koszty sklepowe (amortyzacja, transport, pracownicy, wynajem lokalu i marża). Jak udowodnił bloger na ZaradnyFinansowo.pl, piekąc samodzielnie chleb można znacznie oszczędzić na pieczywie.
Po piąte - chleb upieczony we własnym piekarniku jest znacznie smaczniejszy (bo pozbawiony wypełniaczy i sztucznych konserwantów) i dostosowany do indywidualnych upodobań (chleb można upiec z dowolnego rodzaju mąki i z różnymi dodatkami).
Pieczenie chleba w domu to gwarancja jakości i dobrego smaku. Wbrew pozorom nie jest to czynności ani trudna ani czasochłonna. A zapach rozchodzący się po mieszkaniu i niezapomniany smak chrupiącej skórki to najsmaczniejsza nagroda za poświęcony czas i wysiłek.
Przepis na domowy chleb
Nie ulega wątpliwości, iż najzdrowszym pieczywem jest chleb razowy. Dlatego warto do samodzielnego upieczenia chleba wykorzystać mąkę żytnią lub pszenną razową, o typie 2000 lub 1800. Składnikiem niezbędnym do przygotowania domowego pieczywa jest zakwas, który należy przygotować kilka dni przed pieczeniem chleba. Do naczynia trzeba wlać około pół szklanki wody i dodać pół szklanki mąki, a następnie wymieszać i odstawić na 24 godziny. Po upływie tego czasu należy dodać 1/3 szklanki wody i 1/3 szklanki mąki - i tę czynność powtarzać przez kilka dni. Znakiem, iż zakwas jest gotowy, są lekkie bąbelki i kwaśny zapach. Warto pamiętać o tym, iż z każdym dniem zakwas jest coraz lepszy i może być wielokrotnie wykorzystywany. Warunkiem tego jest trzymanie go w lodówce i regularne uzupełnianie go wodą i mąką.
Kolejnym etapem w pieczeniu chleba jest przygotowanie zaczynu i ciasta właściwego. W tym celu należy wymieszać 90 g mąki, 90 g wody oraz 60 g zakwasu i tak przygotowaną mieszankę odstawić na 8 godzin. Następnie cały zaczyn trzeba połączyć z 300 g mąki i 280 g wody, dodać szczyptę soli i cukru oraz ulubione dodatki (takie jak nasiona, rodzynki, orzechy czy suszone owoce). Tak przygotowaną masę trzeba odstawić na kilka godzin, a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika (pierwsze 15 minut należy piec w temperaturze 230 stopni, a kolejne 40 minut w temperaturze 200 stopni).
Upieczony chleb należy odstawić do całkowitego wystygnięcia - najlepiej na jedną dobę. Po tym czasie pieczywo jest gotowe do pokrojenia i spożywania. Wystarczy raz zasmakować się w domowym chlebie, a już nigdy nie zamieni się go na chleb sklepowy. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz