2021/05/16

Sałatka makaronowa z mozzarellą i papryką

Sałatki makaronowe są bardzo szybkie w przygotowaniu, a ich skład zależy tak naprawdę od nas. Można sprawdzić co pozostało nam w lodówce iw ten sposób wyczarować niepowtarzalny smak. Sałatka makaronowa jest bardzo orzeźwiająca i nadaje się nie tylko na śniadanie czy kolacje, ale także na imprezy na świeżym powietrzu.


Sałatka makaronowa z mozzarellą i papryką




Sałatka makaronowa z mozzarellą i papryką / 5 porcji

Składniki: 
  • około 200 g makaronu świderki (ugotowanego)
  • 1/2 szklanki ciecierzycy z puszki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • po 1/4 papryki czerwonej, zielonej i żółtej
  • 1/2 pęczka natki z pietruszki
  • 1 mozzarella duża lub opakowanie małych kuleczek mozzarelli
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:
  • Zimny makaron przekładamy do dużej miski.
  • Cieciorkę odcedzamy i dodajemy do makaronu.
  • Cebulę obieramy, kroimy w piórka i dodajemy do makaronu.
  • Papryki kolorowe kroimy w cienkie paski (wszerz), a mozzarelle odsączamy z zalewy i rozrywamy na mniejsze kawałki i dodajemy do pozostałych składników.
  • Natkę siekamy i mieszamy z resztą składników.
  • Całość doprawiamy do smaku, dodajemy oliwę z oliwek, ponownie mieszamy.
  • Wkładamy do lodówki. Im dłużej tym lepiej, bo smaki przegryzą się i będzie doskonała.

Sałatka makaronowa z mozzarellą i papryką

Sałatka makaronowa z mozzarellą i papryką

Sałatka makaronowa z mozzarellą i papryką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz