Sałatki makaronowe są bardzo szybkie w przygotowaniu, a ich skład zależy tak naprawdę od nas. Można sprawdzić co pozostało nam w lodówce iw ten sposób wyczarować niepowtarzalny smak. Sałatka makaronowa jest bardzo orzeźwiająca i nadaje się nie tylko na śniadanie czy kolacje, ale także na imprezy na świeżym powietrzu.
Składniki:
- około 200 g makaronu świderki (ugotowanego)
- 1/2 szklanki ciecierzycy z puszki
- 1/2 czerwonej cebuli
- po 1/4 papryki czerwonej, zielonej i żółtej
- 1/2 pęczka natki z pietruszki
- 1 mozzarella duża lub opakowanie małych kuleczek mozzarelli
- sól, pieprz do smaku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Zimny makaron przekładamy do dużej miski.
- Cieciorkę odcedzamy i dodajemy do makaronu.
- Cebulę obieramy, kroimy w piórka i dodajemy do makaronu.
- Papryki kolorowe kroimy w cienkie paski (wszerz), a mozzarelle odsączamy z zalewy i rozrywamy na mniejsze kawałki i dodajemy do pozostałych składników.
- Natkę siekamy i mieszamy z resztą składników.
- Całość doprawiamy do smaku, dodajemy oliwę z oliwek, ponownie mieszamy.
- Wkładamy do lodówki. Im dłużej tym lepiej, bo smaki przegryzą się i będzie doskonała.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz