Bezmięsny obiad w 10 minut z ryżem basmati. Kolorowy, bardzo syty i prosty w przygotowaniu, w dodatku z niewielu składników. Satysfakcja gwarantowana!.
Ciecierzyca z papryką, pomidorami i ryżem basmati / 2-3 porcje
Składniki:
- po 1/4 papryki: żółtej, zielonej i czerwonej
- 1/2 szklanki ciecierzycy gotowanej ze słoika (opcjonalnie z puszki)
- 2 garście pomidorków koktajlowych, polecam odmianę truskawkową
- 1/2 cebuli
- kilka gałązek z listkami natki z pietruszki
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 woreczek ryżu basmati
- Paprykę kroimy wzdłuż krótszego boku w paski.
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę.
- Na patelnię lub do niskiego garnka wlewamy oliwę z oliwek, po chwili dodajemy cebulę i czosnek.
- Gdy zaczną ładnie pachnieć dodajemy paprykę.
- Całość obsmażamy, aż papryka będzie miękka.
- Następnie dodajemy pokrojone wzdłuż na pół pomidorki koktajlowe i czekamy, aż ładnie puszczą sok i nieco zmiękną.
- Na sam koniec dodajemy odcedzoną i opłukaną pod bieżącą wodą cieciorkę oraz dodajemy suszone oregano i doprawiamy do smaku. Całość mieszamy z posiekaną natką z pietruszki.
- Mieszamy. Podajemy z ryżem, polecam basmati.
- Potrawka doskonale nadaje się do mrożenia.
- Na następny dzień smakuje jeszcze lepiej.
- Podajemy z ryżem basmati.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz