Jeśli nie biała, to jaka? Alternatywy dla soli kuchennej

Nie bez powodu mówi się o tym, że sól szkodzi, obciążając przede wszystkim nerki. Mowa jest tutaj oczywiście o białej soli, czyli produkcie oczyszczonym, rafinowanym, który pozbawiony jest cennych składników mineralnych.




Biała sól posiada żadnych wartości, przyczynia się wręcz do rozwoju wielorakich schorzeń, w tym nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, chorób układu sercowo-naczyniowego. Biała sól spożywcza dostępna w marketach to czysty chlorek sodu, czyli chemiczny związek, do którego często producenci dodają fortyfikowane pierwiastki takie jak jod czy nawet fluor. Na szczęście nie trzeba odmawiać sobie solenia, wystarczy sięgnąć po zdrowe alternatywy, których nie brakuje. Przykładem będzie sól himalajska, czarna, kłodawska, celtycka, morska.

W poszukiwaniu zdrowej soli


Dobrej jakości sól jest mile widziana w diecie, ale wystarczy zaledwie łyżeczka dziennie. Niestety wiele osób przesadza z soleniem i używa zwykle soli spożywczej, która w procesie rafinacji została pozbawiona wszelkich składników odżywczych, czyli cennych pierwiastków. Zdecydowanie lepszym wyborem będzie sól morska, która zawiera naturalny jod i szereg innych soli mineralnych ,w tym magnez, cynk, selen czy lit. Jako że pozyskuje się ją z akwenów wodnych, odznacza się większą słonością w porównaniu z solą himalajską. Ta druga jest natomiast zdrowsza, czystsza, wolna od zanieczyszczeń – oczywiście jeśli kupi się oryginalną, bo na rynku nie brakuje już podrabianej soli himalajskiej. Stanowi bogactwo minerałów, łącznie z żelazem, chlorkami i siarczanami. Spożywanie soli himalajskiej ma pozytywny wpływ na układ oddechowy, z kolei zewnętrznie działa przeciwbólowo. Wspaniale nadaje się do kąpieli czy jako peeling do skóry. Można ją wykorzystać do ciepłych okładów przy problemach z zatokami.

Naturalna sól – właściwości


Kolejną opcją jest sól kłodawska, czyli naturalna sól kamienna, która nie została poddana procesowi rafinacji. Nie może być jednak ługowana ani wybielana chemicznie. Rzadko spotykana na rynku jest sól celtycka, ale to właśnie ona uzyskała tytuł tej najzdrowszej. Jest w stanie usunąć nadmiar śluzu z organizmu, wyregulować poziom cukru we krwi, dodać energii, zapewnić spokojny sen, poprawić funkcje mózgu, alkalizować organizm, zwiększyć odporność i zapobiegać skurczom mięśni. Dosyć specyficzna jest sól czarna, czyli kala namak, która ma charakterystyczny zapach przypominający jajka. Cieszy się sporą popularnością w kuchni wegańskiej, dodaje się ją do wielu dań bezmięsnych. Ma właściwości detoksykacyjne i przeciwbakteryjne. Mogą ją śmiało stosować nawet osoby zmagające się ze schorzeniami układu kostnego i sercowego, zawiera sporo magnezu i wapnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...