poniedziałek, 28 września 2020

Sernik bezglutenowy? Poznaj najlepsze przepisy na ciasta bezglutenowe!

Sernik bezglutenowy to idealne ciasto dla osób, które unikają glutenu w swojej diecie. Ale nie tylko. Poznaj najlepsze przepisy na ciasta bezglutenowe!


Sernik bezglutenowy? Poznaj najlepsze przepisy na ciasta bezglutenowe!


Ciasta bezglutenowe, czyli takie, do których nie dodaje się tradycyjnej mąki pszennej lub żytniej są coraz częściej spotykane. Choć upieczenie ciasta bez mąki pszennej może wydawać się nie lada wyzwaniem, w rzeczywistości jest łatwe i, w wielu przypadkach, bardzo szybkie!

Ciasta bezglutenowe. Jakiej mąki użyć?

Wiele osób z różnych względów unika spożywania glutenu. Jakie produkty zawierają gluten? Gluten zawierają m.in. pszenica i jej odmiany, czyli np. durum czy orkisz, a także jęczmień, żyto, owies. Z tego względu z diety bezglutenowej należy wykluczyć mąkę pszenną, żytnią, jęczmienną, a także płatki pszenne, owsiane, kaszę mannę oraz kuskus, pęczak, musli, kasze owsiane, makaron pszenny i żytni.

Choć lista produktów zabronionych może wydawać się długa, istnieje szereg produktów, którymi można je zastąpić. W diecie bezglutenowej dozwolone są m.in. ryż biały, brązowy, gryka, kukurydza, proso, amarantus, quinoa, a także mąki i kasze ze zbóż naturalnie bezglutenowych czyli np. kasza jaglana z prosa, gryczana, a także płatki ryżowe, skrobia kukurydziana, ryżowa i z tapioki.

Jeśli chodzi o mąki bezglutenowe, które idealnie nadają się do ciast, są to na przykład mąka gryczana, ryżowa, kukurydziana czy ziemniaczana, ale także niezwykle aromatyczne mąka z amarantusa, mąka z orzechów np. laskowych, migdałów czy orzechów włoskich, a także mąka kasztanowa. Co ciekawe, mąki te możemy przygotować samodzielnie. Wystarczy do tego np. ryż, kasza gryczana niepalona, kasza jaglana czy wiórki kokosowe oraz robot kuchenny, malakser lub… zwykły młynek do kawy!

Sernik bezglutenowy – lekki i aromatyczny!

Sernik bezglutenowy to idealny pomysł na szybki, prosty i lekki deser! Swoją lekkość zawdzięcza dodatkowo temu, że nie posiada spodu. Niezwykłego aromatu dodaje mi zaś aromatyczna wanilia. Jak zrobić sernik bezglutenowy? Bardzo łatwo! Wystarczą do niego zaledwie jajka, cukier, twaróg sernikowy, mąka ziemniaczana, masło i pasta z wanilii. Dodatkowo, można go podawać np. z bitą śmietaną, owocami czy sosami – np. czekoladowym lub karmelowym! Szukasz wyjątkowego przepisu na sernik bez glutenu? Wejdź na stronę https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-bezglutenowy.

Bezglutenowy torcik czekoladowy, brownie czy muffinki?

Sernik to nie jedyne ciasto, które można przygotować w wersji bez glutenu. Warto wypróbować także przepisu na bezglutenowy torcik czekoladowy, ciasto migdałowe z malinami, batoniki jaglane z prażonymi migdałami i wiele innych

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...