wtorek, 29 września 2020

Kasza gryczana z cukinią i pomidorami

Lato niezmiennie będzie kojarzyło mi się z cukinią i pomidorami. Kasza gryczana gości u mnie stałe w menu, poza kuskusem i kaszą jaglaną. 

Kasza gryczana z cukinią i pomidorami to moja propozycja na jesienne obiady czy kolacje. Jeśli nie macie żółtej cukinii, śmiało sięgnijcie po zieloną. 


Kasza gryczana z cukinią i pomidorami


Kasza gryczana z cukinią i pomidorami / 2 porcje

Składniki:
  • 100 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 mała cukinia
  • 2 duże pomidory, najlepiej bawole serca lub malinowe
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łodyżki natki z pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • Kaszę gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
  • Czosnek obieramy, kroimy na plasterki.
  • Cukinię kroimy w kostkę, podobnie pomidory.
  • Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek.
  • Dodajemy czosnek i cukinię, gdy będzie półtwarda dodajemy pomidory ze skóra i sokiem.
  • Podsmażamy, aż powstanie delikatny sos.
  • Doprawiamy do smaku.
  • Podajemy z ugotowaną kaszą i warzywami posypanymi posiekaną natką z pietruszką.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...