Lato niezmiennie będzie kojarzyło mi się z cukinią i pomidorami. Kasza gryczana gości u mnie stałe w menu, poza kuskusem i kaszą jaglaną.
Kasza gryczana z cukinią i pomidorami to moja propozycja na jesienne obiady czy kolacje. Jeśli nie macie żółtej cukinii, śmiało sięgnijcie po zieloną.
Kasza gryczana z cukinią i pomidorami / 2 porcje
Składniki:
- 100 g kaszy gryczanej niepalonej
- 1 mała cukinia
- 2 duże pomidory, najlepiej bawole serca lub malinowe
- 1 ząbek czosnku
- 2 łodyżki natki z pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Kaszę gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Czosnek obieramy, kroimy na plasterki.
- Cukinię kroimy w kostkę, podobnie pomidory.
- Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek.
- Dodajemy czosnek i cukinię, gdy będzie półtwarda dodajemy pomidory ze skóra i sokiem.
- Podsmażamy, aż powstanie delikatny sos.
- Doprawiamy do smaku.
- Podajemy z ugotowaną kaszą i warzywami posypanymi posiekaną natką z pietruszką.
Super danie
OdpowiedzUsuń