2019/09/23

Kulki mocy z daktyli i orzechów włoskich

Wrzesień to czas powrotów do szkoły. To także miesiąc, w którym kończy się lato i nadchodzi jesień. Niezależnie od pory roku, każdego dnia warto dbać o to, aby zabierać ze sobą posiłki przygotowane w domu, bo takie smakują najlepiej. W szkole, ale także i w pracy sprawdzają się przekąski w postaci sałatek, ale i zdrowych zamienników słodyczy.



Ostatnio przygotowałam kilkanaście kulek mocy, bardzo intensywnych w smaku, bo z daktyli, z orzechów włoskich i płatków owsianych. Są bardzo syte, a słodycz zawdzięczamy daktylom. Nie zabrakło też dodatku w postaci miodu. Tym razem postanowiłam wykorzystać zupełnie nowy dla mnie produkt, chociaż nieraz o nim już słyszałam czy czytałam w sieci. Jest to Miód Nektarowy Manuka MGO +100


Miody Manuka to miody jednorodne, które zostały wytworzone wyłącznie na terytorium Nowej Zelandii, w czasie który pokrywa się okresem kwitnienia krzewów Manuka. MGO™ to skrót od Methylglyoxal – naturalnej substancji uznanej przez naukowców za charakterystyczny składnik miodów Manuka, które ze względu na jego wysoką zawartość odróżniają się od innych miodów dostępnych na rynku. 

Miód najlepiej spożywać rano na czczo w ilości 2-3 łyżeczek lub po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem. Miód Manuka przede wszystkim wpływa pozytywnie na pracę układu pokarmowego. Miód Manuka można wykorzystać przy leczeniu wrzodów żołądka, refluksu czy zespołu nadwrażliwego jelita. Miód Manuka to niezastąpiony produkt przy zapaleniu gardła, błony śluzowej nosa czy zatok. Stosowany jest w kuracjach przeciwtrądzikowych i w zwalczaniu zmian na skórze. Szeroki wybór Miodów Manuka znajdziecie na stronie internetowej Miody Manuka.








Kulki mocy z daktyli i orzechów włoskich


Składniki:

  • 2 łyżeczki Miodu Nektarowego Manuka MGO +100
  • 100 łuskanych orzechów włoskich
  • 125 g daktyli bez pestek
  • 2 łyżeczki płatków owsianych górskich
  • 3 łyżki wiórków kokosowych

Przygotowanie:
  • Do blendera wkładamy orzechy włoskie, daktyle, płatki owsiane i miód oraz łyżkę wiórków kokosowych.
  • Całość miksujemy, do uzyskania lepiącej się masy.
  • Gotową masę przekładamy do miseczki.
  • Z masy formujemy kuleczki.
  • Każdą z kuleczek obtaczamy w pozostałych wiórkach kokosowych.
  • Gotowe wkładamy do lodówki na minimum kwadrans.


Kulki mocy z daktyli i orzechów włoskich

Kulki mocy z daktyli i orzechów włoskich

Kulki mocy z daktyli i orzechów włoskich

3 komentarze:

  1. Substancja MGO została odkryta dopiero w 2008 roku! Dziś oglądałam właśnie program na temat tego miodu i zachwyciłam się nim. Ma tyle właściwości, że aż chce się go wyjadać łyżeczką prosto ze słoika!

    OdpowiedzUsuń