2019/02/28

Spaghetti z pomidorami, pieczarkami i pecorino

Czy oglądaliście wszystkie odcinki "Jamie gotuje po włosku" w kuchnia plus? Tradycją jest, że w każdą sobotę oglądam jeden z odcinków tej serii - mam nagranie w każdej chwili mogę do nich wrócić. Jamie tak bardzo mnie inspiruje, że planując posiłki na nowy tydzień kupuję produkty polecane w programie. 

Mam w planie oczywiście zakup książki "Jamie gotuje po włosku", bo czas na odświeżenie mojej kulinarnej biblioteczki.

Dzisiaj w moim przepisie króluje nowy dla mnie ser czyli pecorino romano. Włoskim makaron, włoskie pomidory, ser, pieczarki, oliwa i suszone zioła, banalnie prosty i smaczny przepis.

Spaghetti z pomidorami, pieczarkami i pecorino



Spaghetti z pomidorami i pieczarkami z pecorino / 2 porcje

Składniki:
  • 200 g makaronu spaghetti
  • 200 g pomidorów w całości z puszki
  • 1 garść malutkich pieczarek
  • 1/2 szklanki startego sera pecorino romano
  • 2 szczypty suszonego oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 szczypta ostrej papryki w proszku
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta cukru (jeśli pomidory będą kwaskowate)
  • skórka z parmezanu

Przygotowanie:
  • Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
  • Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek.
  • Dodajemy cały ząbek czosnku, bez skórki.
  • W tej sposób aromatyzujemy oliwą tak, jak robią to prawdziwi Włosi.
  • Gdy zacznie ładnie pachnieć czosnkiem.
  • Pieczarki myjemy, osuszamy.
  • Kroimy na plasterki
  • Dodajemy na patelnie z czosnkiem i oliwą.
  • Po chwili dodajemy też pomidory z puszki, które delikatnie rozdrabniamy przy pomocy szpatułki.
  • W tym momencie pora na magiczny składnik - szkoła Jamiego Olivera.
  • Do sosu pomidorowego z czosnkiem i pieczarkami dodajemy skórką z parmezanu.
  • Sos dusimy na najmniejszym ogniu.
  • Dodajemy słodką i ostrą papryką w proszku, oregano.
  • Doprawiamy do smaku.
  • Makaron odcedzamy, ale zostawiamy około 1/3 szklanki wody z gotowania.
  • Makaron przekładamy na patelnię, mieszamy z sosem oraz wodą z gotowania makaronu.
  • Podajemy zaraz po przygotowaniu.
  • Każdą porcję posypujemy pecorino, dekorujemy listkami bazylii.

Spaghetti z pomidorami, pieczarkami i pecorino

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz