Czy oglądaliście wszystkie odcinki "Jamie gotuje po włosku" w kuchnia plus? Tradycją jest, że w każdą sobotę oglądam jeden z odcinków tej serii - mam nagranie w każdej chwili mogę do nich wrócić. Jamie tak bardzo mnie inspiruje, że planując posiłki na nowy tydzień kupuję produkty polecane w programie.
Mam w planie oczywiście zakup książki "Jamie gotuje po włosku", bo czas na odświeżenie mojej kulinarnej biblioteczki.
Dzisiaj w moim przepisie króluje nowy dla mnie ser czyli pecorino romano. Włoskim makaron, włoskie pomidory, ser, pieczarki, oliwa i suszone zioła, banalnie prosty i smaczny przepis.
Spaghetti z pomidorami i pieczarkami z pecorino / 2 porcje
Składniki:
- 200 g makaronu spaghetti
- 200 g pomidorów w całości z puszki
- 1 garść malutkich pieczarek
- 1/2 szklanki startego sera pecorino romano
- 2 szczypty suszonego oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 szczypta ostrej papryki w proszku
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
- szczypta cukru (jeśli pomidory będą kwaskowate)
- skórka z parmezanu
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek.
- Dodajemy cały ząbek czosnku, bez skórki.
- W tej sposób aromatyzujemy oliwą tak, jak robią to prawdziwi Włosi.
- Gdy zacznie ładnie pachnieć czosnkiem.
- Pieczarki myjemy, osuszamy.
- Kroimy na plasterki
- Dodajemy na patelnie z czosnkiem i oliwą.
- Po chwili dodajemy też pomidory z puszki, które delikatnie rozdrabniamy przy pomocy szpatułki.
- W tym momencie pora na magiczny składnik - szkoła Jamiego Olivera.
- Do sosu pomidorowego z czosnkiem i pieczarkami dodajemy skórką z parmezanu.
- Sos dusimy na najmniejszym ogniu.
- Dodajemy słodką i ostrą papryką w proszku, oregano.
- Doprawiamy do smaku.
- Makaron odcedzamy, ale zostawiamy około 1/3 szklanki wody z gotowania.
- Makaron przekładamy na patelnię, mieszamy z sosem oraz wodą z gotowania makaronu.
- Podajemy zaraz po przygotowaniu.
- Każdą porcję posypujemy pecorino, dekorujemy listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz