2016/08/09

Muffinki ze śliwkami

Sierpień to mój ukochany miesiąc. Poza urodzinami cieszę się latem jak tylko mogę. Sierpień to nie tylko pomidory, ale i śliwki, na które czekam przez cały rok. Najczęściej przygotowuję crumble lub wcinam na surowo, tak bardzo je lubię. Dzisiaj pogoda nieco się popsuła, zrobiłam pyszne, chrupiące, wilgotne w środku muffinki ze śliwkami, przepis koniecznie do wykonania właśnie teraz, kiedy mamy do wyboru sporo śliwek w dobrych cenach. Muffinki już same w sobie smakują wyśmienicie, ale zawsze można jeszcze wzbogacić ich smak posypując wiórkami kokosowymi lub podać z gałką lodów waniliowych, śmietankowych czy np. cynamonowych.





Muffinki ze śliwkami

Składniki:
  • kilkanaście śliwek węgierek
  • 300 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 140 g cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 ml mleka
  • 100 ml oliwy z oliwek lub oleju
  • 1 jajko
  • wiórki kokosowe do posypania

Przygotowanie:
  • W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki.
  • W drugiej łączymy ze sobą mokre składniki.
  • Do suchych składników dodajemy mokre, dokładnie mieszamy.
  • Formę na muffinki wypełniamy papilotkami i napełniamy ciastem do 3/4 wysokości.
  • Umyte śliwki dzielimy na pół, usuwamy pestki i dzielimy na mniejsze kawałki.
  • Śliwki "wciskamy" na wierzch każdej miffinki.
  • Pieczemy w temp. 180 st. C przez 25 minut.
  • Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
  • Podajemy posypane wiórkami kokosowymi lub z gałką lodów.



2 komentarze: