Sierpień to mój ukochany miesiąc. Poza urodzinami cieszę się latem jak tylko mogę. Sierpień to nie tylko pomidory, ale i śliwki, na które czekam przez cały rok. Najczęściej przygotowuję crumble lub wcinam na surowo, tak bardzo je lubię. Dzisiaj pogoda nieco się popsuła, zrobiłam pyszne, chrupiące, wilgotne w środku muffinki ze śliwkami, przepis koniecznie do wykonania właśnie teraz, kiedy mamy do wyboru sporo śliwek w dobrych cenach. Muffinki już same w sobie smakują wyśmienicie, ale zawsze można jeszcze wzbogacić ich smak posypując wiórkami kokosowymi lub podać z gałką lodów waniliowych, śmietankowych czy np. cynamonowych.
Muffinki ze śliwkami
Składniki:
- kilkanaście śliwek węgierek
- 300 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 140 g cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 ml mleka
- 100 ml oliwy z oliwek lub oleju
- 1 jajko
- wiórki kokosowe do posypania
Przygotowanie:
- W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki.
- W drugiej łączymy ze sobą mokre składniki.
- Do suchych składników dodajemy mokre, dokładnie mieszamy.
- Formę na muffinki wypełniamy papilotkami i napełniamy ciastem do 3/4 wysokości.
- Umyte śliwki dzielimy na pół, usuwamy pestki i dzielimy na mniejsze kawałki.
- Śliwki "wciskamy" na wierzch każdej miffinki.
- Pieczemy w temp. 180 st. C przez 25 minut.
- Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
- Podajemy posypane wiórkami kokosowymi lub z gałką lodów.
Wspaniałe;)
OdpowiedzUsuńMałgosiu z 12 została jedna, takie pyszne!
Usuń