2021/10/30

Najpopularniejsze włoskie słodycze

Jeśli ktoś nie miał nigdy okazji spróbować włoskich słodyczy (np. cantuccini, panettone, amaretti), to powinien nadrobić zaległości, bo ich smak zachwyca pod wieloma względami. Kraj ten słynie nie tylko z pizzy czy pasty, ale też z wyśmienitych deserów. Włosi doskonale wiedzą, jakie połączyć ze sobą składniki, aby uzyskać kulinarne dzieło sztuki. Wybór jest ogromny i wcale nie trzeba wyjeżdżać do Włoch, aby się o tym przekonać. Można zrobić samodzielnie włoskie słodkości lub kupić je gotowe. Do dyspozycji jest wiele sklepów z włoskim asortymentem, więc dla każdego znajdzie się coś wybornego.



Popularne słodycze włoskie

Do spróbowania słodyczy nie trzeba chyba nikogo zachęcać, jest wręcz przeciwnie, trudno sobie ich odmówić. Jeśli ktoś ma słabość do słodkości, to trudno mu się powstrzymać przed konsumpcją. Każdy chyba miał okazję spróbować topowego deseru prosto z Włoch, jakim jest panna cotta. Z kolei torrone będzie idealną opcją dla miłośników nugatu, może być on miękki lub bardzo twardy, w zależności od długości wypiekania i proporcji składników. Deser ten powstaje z migdałów, orzechów, cukru, miodu i białka. Piecze się go głównie z okazji świąt bożonarodzeniowych. Kolejna słodkością wartą zgrzeszenia jest panforte, czyli zwarte i niezwykle aromatyczne ciasto, przyprawione na bogato i nadziane bakaliami. Czuć wyraźnie pomarańczę, wanilię i cynamon. We Włoszech nawet chleb może być deserem, buccellato powstaje z mąki, wody, cukru, rodzynek, anyżu i drożdży. Ciekawą opcją jest też baba napoletana, czyli twarde mini babeczki przypominające kształtem grzybka, nasączone ponczem. W Polsce dobrze znane są faworki, a włoskimi odpowiednikami są cannoli i cassata. Mają one postać rurek nadziewanych masą z ricotty.

Jakie słodycze cieszą się uznaniem we Włoszech?

Tiramisu również jest włoskim deserem, powstaje on z serka mascarpone, jajek, kawy, kakao, cukru i biszkoptów. Popularną czekoladą włoską jest Perugina, dostępną w wielu wariantach smakowych. Trudno obecnie znaleźć osobę, która nie znałaby smaku słodyczy marki Ferrero, które pochodzi właśnie z Włoch: czekoladowa Nutella, kokosowe migdałowe pralinki Rafaello, orzechowe Ferrero Rocher, wiśniowe Mon Chéri. Można byłoby długo wymieniać też rozmaite przysmaki, które rozpływają się w ustach. We Włoszech nie brakuje też pysznych ciast. Wybór jest ogromny, ale za najbardziej tradycyjnie włoskie wyroby cukiernicze uznaje się przede wszystkim ciastka cantuccini i amaretti. Włosi bardzo lubią kremy do smarowania, dlatego można liczyć na szeroki wachlarz wyboru. Warto spróbować Baci Perugina. Pan di Stelle, Crema al Pistacchio czy Crema alle Mandorle. Z kolei najpopularniejszymi włoskimi cukierkami są Pastiglie Leone, Elah, Golia, Rossana i Gelatine.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz