poniedziałek, 6 maja 2019

Makaron z jajkiem i szpinakiem w stylu azjatyckim

Makaron z jajkiem i szpinakiem w stylu azjatyckim to propozycja dla wszystkich tych, którzy nie lubią jeść na mieście, a w domu mają mało czasu na gotowanie. Trzy składniki i tyle dobrego jedzenia! 

Czasem przyda mi się odpoczynek od włoskiego jedzenia. Wtedy mam ochotę na dania inspirowane kuchnią azjatycką. Sięgam wówczas po makaron azjatycki i dodatki, które mam pod ręką.


Makaron z jajkiem i szpinakiem w stylu azjatyckim


Makaron z jajkiem i szpinakiem w stylu azjatyckim

Składniki: 
  • 100 g makaron chow mein noodle 
  • 2 garście świeżego szpinaku 
  • 2 jajka 
  • 2 małe ząbki czosnku 
  • sól, pieprz do smaku 
  • olej do smażenia (około 3-4 łyżki) 
  • opcjonalnie sezam czarny lub biały


Przygotowanie: 
  • Czosnek obieramy, kroimy na plasterki.
  • Na patelnię wylewamy olej. 
  • Dodajemy szpinak. 
  • Po chwili dodajemy plasterki czosnku.
  • Szpinak podsmażamy, doprawiamy do smaku.
  • Na tej samej patelni, na której smażył się szpinak, smażymy  jajko sadzone, z każdej strony. 
  • Doprawiamy do smaku. 
  • Makaron przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. 
  • Gotowy przekładamy do miseczki. 
  • Na wierzchu układamy szpinak, a jajko sadzone wcześnie rozdrabniamy widelcem i układamy na makaronie ze szpinakiem. 
  • Posypujemy czarnym lub białym sezamem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...