Makaron z jajkiem i szpinakiem w stylu azjatyckim to propozycja dla wszystkich tych, którzy nie lubią jeść na mieście, a w domu mają mało czasu na gotowanie. Trzy składniki i tyle dobrego jedzenia!
Czasem przyda mi się odpoczynek od włoskiego jedzenia. Wtedy mam ochotę na dania inspirowane kuchnią azjatycką. Sięgam wówczas po makaron azjatycki i dodatki, które mam pod ręką.
Makaron z jajkiem i szpinakiem w stylu azjatyckim
Składniki:
- 100 g makaron chow mein noodle
- 2 garście świeżego szpinaku
- 2 jajka
- 2 małe ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia (około 3-4 łyżki)
- opcjonalnie sezam czarny lub biały
Przygotowanie:
- Czosnek obieramy, kroimy na plasterki.
- Na patelnię wylewamy olej.
- Dodajemy szpinak.
- Po chwili dodajemy plasterki czosnku.
- Szpinak podsmażamy, doprawiamy do smaku.
- Na tej samej patelni, na której smażył się szpinak, smażymy jajko sadzone, z każdej strony.
- Doprawiamy do smaku.
- Makaron przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Gotowy przekładamy do miseczki.
- Na wierzchu układamy szpinak, a jajko sadzone wcześnie rozdrabniamy widelcem i układamy na makaronie ze szpinakiem.
- Posypujemy czarnym lub białym sezamem.
Proste, szybkie, budżetowe i z całą pewnością smaczne danie :) Bardzo mi się Twój pomysł podoba :)
OdpowiedzUsuń