Dawno nie jadłam awokado. Czekało na parapecie kilka dni na swoją kolej. Awokado najlepiej smakuje mi przygotowane w formie pasty z jajkiem na twardo.
Przygotowałam dzisiaj kanapki z pastą z awokado z jajkiem, do której dodałam dwa sery: wyrazisty grana padano i delikatny serek capri. To było naprawdę udane śniadanie!
Kanapki z pastą z awokado, z jajkiem i dwoma serami / 2 kanapki
Składniki:
- 1 bardzo dojrzałe awokado
- 2 kromki chleba
- 1/2 łyżeczki oleju rzepakowego
- 1/4 limonki
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 2 łyżeczki startego grana padano
- 1 grubszy plaster sera capri
- 1 łyżeczka czarnuszki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Awokado przekrawamy.
- Delikatnie przekręcamy.
- Usuwamy pestkę.
- Przy pomocy łyżki wydrążamy miąższ.
- Dodajemy do blendera.
- Do awokado dodajemy sok wyciśnięty z 1/4 limonki.
- dodajemy olej rzepakowy.
- Miksujemy na pastę.
- Na koniec doprawiamy do smaku.
- Miksujemy raz jeszcze.
- Każdą kromkę chleba smarujemy sporą warstwą pasty.
- Ugotowane na twardo jajko obieramy ze skorupek.
- Kroimy na plasterki.
- Jajka układamy na kanapkach.
- Kanapki posypujemy czarnuszką, grana padano oraz serkiem capri.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz