2018/11/08

Kanapki z pastą z awokado, z jajkiem i dwoma serami

Dawno nie jadłam awokado. Czekało na parapecie kilka dni na swoją kolej. Awokado najlepiej smakuje mi przygotowane w formie pasty z jajkiem na twardo. 

Przygotowałam dzisiaj kanapki z pastą z awokado z jajkiem, do której dodałam dwa sery: wyrazisty grana padano i delikatny serek capri. To było naprawdę udane śniadanie!



Kanapki z pastą z awokado, z jajkiem i dwoma serami




Kanapki z pastą z awokado, z jajkiem i dwoma serami / 2 kanapki


Składniki:
  • 1 bardzo dojrzałe awokado
  • 2 kromki chleba
  • 1/2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • 1/4 limonki
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 2 łyżeczki startego grana padano
  • 1 grubszy plaster sera capri
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • Awokado przekrawamy.
  • Delikatnie przekręcamy.
  • Usuwamy pestkę.
  • Przy pomocy łyżki wydrążamy miąższ.
  • Dodajemy do blendera.
  • Do awokado dodajemy sok wyciśnięty z 1/4 limonki.
  • dodajemy olej rzepakowy.
  • Miksujemy na pastę.
  • Na koniec doprawiamy do smaku.
  • Miksujemy raz jeszcze.
  • Każdą kromkę chleba smarujemy sporą warstwą pasty.
  • Ugotowane na twardo jajko obieramy ze skorupek.
  • Kroimy na plasterki.
  • Jajka układamy na kanapkach.
  • Kanapki posypujemy czarnuszką, grana padano oraz serkiem capri.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz