2019/12/15

Sałatka jajeczna z selerem konserwowym i kukurydzą

Mój ostatni przepis opublikowany na blogu czyli sałatka selerowa z kukurydzą, ogórkiem konserwowym i orzechami włoskimi bije rekordy popularności na Facebook'u. Dzisiaj rano powstała kolejna sałatka, tym razem jajeczna. 

Na blogu jest już jedna sałatka jajeczna, prawie tak dobra jak ta, którą robiła moja ukochana babcia Małgosia. Prawie, bo nie mam przepisu od babci, ale starałam się z całego serca, aby smakowała jak ta od babci.


Sałatka jajeczna z selerem konserwowym i kukurydzą

2019/12/08

Sałatka jajeczna z selerem, cieciorką i czerwoną fasolą

Co powiecie na sałatkę jajeczną? Moim zdaniem świetnie sprawdzi się nie tylko na śniadanie, ale wszelkie imprezy. Moja sałatka jajeczna, którą przedstawiałam dawno temu na blogu tak, Wam się spodobała, że powstają nowe propozycje na sałatki jajeczne.


Sałatka jajeczna z selerem, cieciorką i czerwoną fasolą

2019/11/10

Makaron z kurczakiem, pieczarkami i grana padano

Szybkie danie makaronowe z delikatnym mięsem z kurczaka, z oliwkami i grana padano. Ostatnio po pracy zrobiłam zapiekanki z pieczarkami, prawie takie jak w PRL-9, tylko, że z grana padano, na chrupiącej bagietce, ależ to było smaczne!

Dzisiaj prezentuję Wam kolejny pomysł na pastę, tym razem z kurczakiem, oliwkami i pieczarkami. Takie domowe danie na jesienne obiady. Do tego ulubione wino i basta. 


Makaron z kurczakiem, pieczarkami i grana padano

2019/10/02

Chilli con carne

Chilli con carne to jedno z moich ulubionych dań z mięsem. Mięso jem naprawdę rzadko, ale jeśli już, musi być to coś naprawdę konkretnego, a takim danie jest właśnie chilli con carne. Rozgrzewające, gęste, podane z bulgurem smakuje wyśmienicie. 

Chilli con carne

Sałatka makaronowa z ciecierzycą

Zachęcam Was do wypróbowania przepisu na naprawdę smaczną sałatkę makaronową. Sałatka makaronowa jest z ciecierzycą i czerwona fasolą, idealna na weekendy i nie tylko.


Sałatka makaronowa z ciecierzycą

Flaczki z boczniaków

Czy lubicie flaczki? Jestem ciekawa, co powiecie na flaczki z boczniaków. W zeszłym tygodniu przygotowałam taką zupę. Jest naprawdę pyszna  i szybka w przygotowaniu. 


Flaczki z boczniaków

2019/09/29

Koktajl bananowy z masłem orzechowym

Jestem ciekawa czy podobnie jak ja lubicie naturalne masło orzechowe? Uwielbiam jego połączenie z żurawiną w pieczonej owsiance i z bananami, na ciepło! To właśnie banan i masło orzechowe były składnikami mojego dzisiejszego śniadania, pysznie było!


2019/09/24

Kulki mocy z żurawiną i masłem orzechowym

Lato skończyło się, a w raz z nim wróciła mi ochota na kulki mocy. Kulki mocy to zdrowe zamienniki słodyczy. Zamiast cukru i innych niezdrowych składników znajdziecie w nich płatki owsiane, suszone owoce i naturalne masło orzechowe. Często dodaje się miód. Przepisów i pomysłów na kulki mocy jest mnóstwo. Krok po kroku staram się na blogu rozwijać ten temat i lista przepisów na power balls wydłuża się. 

Gdzie kupuję składniki do kulek mocy i innych zdrowych przepisów? Najczęściej w sklepach internetowych, bo te maja znacznie bogatszą ofertę niż sklepy stacjonarne i ceny zdecydowanie atrakcyjniejsze na mojego portfela. Od lat mam zaufany i sprawdzony sklep bee.pl, a dział zdrowa żywność wypełniony jest po brzegi najlepszy produktami, znanych marek. Znajdziecie tutaj z pewnością Wam znane składniki,a do kulek mocy z żurawiną i masłem orzechowym wykorzystałam właśnie produkty z tego sklepu.



Kulki mocy z żurawiną i masłem orzechowym

2019/09/23

Kulki mocy z daktyli i orzechów włoskich

Wrzesień to czas powrotów do szkoły. To także miesiąc, w którym kończy się lato i nadchodzi jesień. Niezależnie od pory roku, każdego dnia warto dbać o to, aby zabierać ze sobą posiłki przygotowane w domu, bo takie smakują najlepiej. W szkole, ale także i w pracy sprawdzają się przekąski w postaci sałatek, ale i zdrowych zamienników słodyczy.



Ostatnio przygotowałam kilkanaście kulek mocy, bardzo intensywnych w smaku, bo z daktyli, z orzechów włoskich i płatków owsianych. Są bardzo syte, a słodycz zawdzięczamy daktylom. Nie zabrakło też dodatku w postaci miodu. Tym razem postanowiłam wykorzystać zupełnie nowy dla mnie produkt, chociaż nieraz o nim już słyszałam czy czytałam w sieci. Jest to Miód Nektarowy Manuka MGO +100


Miody Manuka to miody jednorodne, które zostały wytworzone wyłącznie na terytorium Nowej Zelandii, w czasie który pokrywa się okresem kwitnienia krzewów Manuka. MGO™ to skrót od Methylglyoxal – naturalnej substancji uznanej przez naukowców za charakterystyczny składnik miodów Manuka, które ze względu na jego wysoką zawartość odróżniają się od innych miodów dostępnych na rynku. 

Miód najlepiej spożywać rano na czczo w ilości 2-3 łyżeczek lub po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem. Miód Manuka przede wszystkim wpływa pozytywnie na pracę układu pokarmowego. Miód Manuka można wykorzystać przy leczeniu wrzodów żołądka, refluksu czy zespołu nadwrażliwego jelita. Miód Manuka to niezastąpiony produkt przy zapaleniu gardła, błony śluzowej nosa czy zatok. Stosowany jest w kuracjach przeciwtrądzikowych i w zwalczaniu zmian na skórze. Szeroki wybór Miodów Manuka znajdziecie na stronie internetowej Miody Manuka.








Kulki mocy z daktyli i orzechów włoskich


Składniki:

  • 2 łyżeczki Miodu Nektarowego Manuka MGO +100
  • 100 łuskanych orzechów włoskich
  • 125 g daktyli bez pestek
  • 2 łyżeczki płatków owsianych górskich
  • 3 łyżki wiórków kokosowych

Przygotowanie:
  • Do blendera wkładamy orzechy włoskie, daktyle, płatki owsiane i miód oraz łyżkę wiórków kokosowych.
  • Całość miksujemy, do uzyskania lepiącej się masy.
  • Gotową masę przekładamy do miseczki.
  • Z masy formujemy kuleczki.
  • Każdą z kuleczek obtaczamy w pozostałych wiórkach kokosowych.
  • Gotowe wkładamy do lodówki na minimum kwadrans.


Kulki mocy z daktyli i orzechów włoskich

Kulki mocy z daktyli i orzechów włoskich

Kulki mocy z daktyli i orzechów włoskich

2019/09/06

Makaron z żółtą cukinią i grana padano

Szybkie danie do przygotowania dla zabieganych w tygodniu. Makaron, żółta cukinia i dobry włoski ser. Lubię takie dania!

Makaron z cukinią i serem to jeden z moich letnich hitów. Do tego dobre winko i można cieszyć się smakiem dania.


Makaron z żółtą cukinią i grana padano


2019/09/04

Makaron z kurkami i cukinią

Początek września trzeba przyznać całkiem przyjemny jeśli chodzi o pogodę, przynajmniej w Katowicach słońca nie brakuje.

Dzisiaj proponuję Wam pyszny obiad na wrzesień, jest to makaron z kurkami i cukinią. W stylu włoskim, z dużą ilością sera grana padano, tak jak lubię!


Makaron z kurkami i cukinią

2019/08/22

Sos pomidorowy ze śliwkami

Druga połowa sierpnia to najlepszy czas na śliwki i pomidory. Na tę chwilę czekam cały rok. Uwielbiam pieczone śliwki pod kruszonką migdałową i sałatki z pomidorów ze świeżymi ziołami i mozzarellą. Idealnie sprawdzają się jako lunch do pracy.

W tym roku przygotowałam po raz pierwszy bardzo aromatyczny sos na bazie pomidorów i śliwek. Doskonały do pizzy, makaronu, grillowanego mięsa czy ryb. Sprawdzi się świetnie jako dip na grillowe spotkania z przyjaciółmi. Jest tak dobry, że wyjadam go prosto ze słoiczka.

Smak sosu to nie tylko dojrzałe w słońcu śliwki i soczyste pomidory. Bogactwo sosu to wędzona słodka papryka, czosnek oraz kompozycja ekstraktów roślinnych Dr Gaja ProTrawienie czyli ekstrakt z kłącza kurkumy, ekstrakt z owoców kopru włoskiego, ekstrakt z ziela mięty pieprzowej, ekstrakt z nasion ostropestu, który nadaje całości orientalnej nuty.

ProTrawienie zawiera w swoim składzie:
  • Ekstrakt z kurkumy pomaga w utrzymaniu zdrowej wątroby.
  • Ekstrakt z kopru włoskiego pomaga w utrzymaniu zdrowego przewodu pokarmowego, ułatwia procesy trawienia oraz wspomaga wydalanie.
  • Ekstrakt z ostropestu jest standaryzowany na sylimarynę stanowiącą kompleks flawonolignanów. Jednym ze składników tego kompleksu jest sylibinina, której przypisuje się działanie wspomagające wątrobę.
  • Ekstrakt z ostropestu Wspomaga trawienie oraz produkcję żółci.
  • Mięta jest popularną rośliną zielarską, znaną z orzeźwiającego smaku i aromatu.

Suplement diety ProTrawienie  dostępny jest w sklepie internetowym Dr Gaja. Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. To produkt polecany dla wszystkich, którzy po spożyciu niektórych pokarmów mają problemy z gazami, bólami brzucha czy wzdęciami. ProTrawienie dostępne jest w postaci jednej saszetki, opakowania z 10 saszetkami oraz opakowania z 20 saszetkami.








Sos pomidorowy ze śliwkami


Składniki:

  • 2 pomidory Lima
  • 1 saszetka ProTrawienie Dr Gaja
  • 3 śliwki
  • ¼ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 szczypty ostrej papryki w proszku
  • 2 szczypty słodkiej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól do smaku

Przygotowanie:

  • Pomidory obieramy ze skórki, ze śliwek usuwamy pestki, cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
  • Do garnka wlewamy oliwę z oliwek.
  • Dodajemy cebulę.
  • Podsmażamy chwilę.
  • Następnie dodajemy pomidory, czosnek i śliwki oraz suszone pomidory z czosnkiem, słodką wędzoną paprykę oraz ostrą paprykę z proszku.
  • Dusimy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
  • Doprawiamy do smaku i dodajemy saszetkę ProTrawienie.
  • Całość miksujemy do momentu uzyskania gładkiego sosu.




Sos pomidorowy ze śliwkami

2019/08/19

6 najlepszych przepisów z mięsem na lato

Poznajcie zestawienie moich ulubionych przepisów z mięsem na blogu. W czołówce oczywiście kurczak. Przyznam się, że rzadko jem mięso, znacznie częściej dania z warzywami. 

2019/08/15

Spaghetti z grillowanymi kotlecikami wieprzowymi

Dawno nie jadłam tak sytego obiadu! Grillowane kotleciki, spaghetti z ajwarem i sporą ilością posiekanej natki pietruszki. To było naprawdę pyszne!


Spaghetti z grillowanymi kotlecikami wieprzowymi

Grillowane kotleciki wieprzowe z oliwkami i cukinią

Jak urozmaicić tradycyjne kotlety mielone? Przygotować grillowane kotleciki z dodatkami. To proste, wystarczy odrobina wyobraźni, patelnia grillowa i pyszne kotleciki przygotujecie w krótkim czasie!

Mięso jem rzadko, ale jeśli już, to musi być konkretne w smaku. Jest lato, które inspiruje mnie do przygotowywania dań pełnych wakacyjnych smaków. Dodatki jak oliwki, ajwar, natka pietruszki zdecydowanie często goszczą o tej porze roku w moich przepisach. 




2019/08/12

Sos z ciecierzycą, cukinią i papryką z ajwarem

Poznajcie nowy przepis, idealny sos do makaronu, świetnie smakuje także z ciemnym pieczywem. Proste składniki i maksimum najlepszego smaku!  To danie przygotujecie dosłownie w kilka minut, w czasie gdy gotuje się makaron.

Z tego, co znalazłam w lodówce zrobiłam pyszny sos od makaronu bavette. Kilka chwil i było gotowe. Smaku dodał ajwar, który ostatnio dodaję praktycznie wszędzie, nawet jako dodatek do kanapek do pracy. 

Ten sos do makaronu można wykorzystać jako dodatek do kasz, ryżu czy nawet ziemniaków. Smakuje latem, a do szczęścia brakuje mu tylko świeżej rybki!


Sos z ciecierzycą, cukinią i papryką z ajwarem

2019/08/10

Koktajl bananowy z kurkumą

Czy piliście kiedyś koktajl bananowy z kurkumą? Ostatnio właśnie taki przygotowałam na śniadanie. To kolejny koktajl w mojej kolekcji przepisów. Smakuje najlepiej oczywiście schłodzony, w sam raz na śniadania do pracy.


Koktajl bananowy z kurkumą

2019/08/04

Makaron z cukinią, oliwkami i jajkiem sadzonym

Czy znacie ten makaron? Nazywa się orecchiette ( to makaron w kształcie przypominającym ucho czyli z wł. orecchio) , jest robiony ręcznie, a jego smak jest niepowtarzalny! 

Przygotowałam bardzo szybki obiad z cukinią, cebulą i czarnymi oliwkami. Podałam taki makaron z jajkiem sadzonym i powstało bardzo letnie, inspirowane Włochami danie. 


Makaron z cukinią, oliwkami i jajkiem sadzonym

Koktajl jaglany ze śliwkami, brzoskwiniami i bananem

Uwielbiam koktajle owocowe, a ostatnio szczególnie smakują mi koktajle jaglane, Są kremowe, gęste i bardzo zdrowe. 

Jest sierpień, są też śliwki. Do koktajlu jaglanego wykorzystałam banana, śliwki oraz brzoskwinie. To świetny przepis na śniadanie do pracy. 


Koktajl jaglany ze śliwkami, brzoskwiniami i bananem

2019/07/28

Koktajl jaglany z brzoskwinią

Czy znacie koktajle jaglane? Są kremowe, bardzo pożywne i co najważniejsze smakują wszystkim, także najmłodszym! Do tego są zdrowe, a ich smak zależy tylko od Was. Korzystajmy z sezonu na kolorowe i soczyste owoce, bo czekam na to cały rok!

Nie martwcie się, owoce można zamrozić i z nich także przygotować koktajl jaglany. To co, do dzieła!

Ten koktajl zabrałam ostatnio do pracy, miałam pyszne śniadanko. 


Koktajl jaglany z brzoskwinią

Kasza jaglana z jajkiem sadzonym i sałatką

Kaszę jaglaną odkrywam na nowo, tym razem tak mi smakuje, że jem ją niemal każdego dnia, w rożnych kombinacjach. Ostatnio np. miksuję do pracy koktajle jaglane z owocami takimi jak brzoskwinia czy banan. Są bardzo kremowe i syte!

Ten przepis jest bardzo orzeźwiający i świetnie sprawdza się jak obiad w upalny dzień. Sprawdziłam, wiec i Wam polecam! 


<strong>Kasza jaglana</strong> z jajkiem sadzonym i sałatką

2019/07/18

Makaron z kolorową cukinią i bułką tartą

Spontaniczne przepisy  są najlepsze! Kawałek cukinii, makaron i bułka tarta, czyli pomysł, kolejny zresztą, na szybkie danie na wakacje!



Makaron z kolorową cukinią i bułką tartą

Chłodnik ogórkowy

Planowo miały być tzatziki, ale, że nie miałam gęstego jogurtu greckiego - zrobiłam bardzo orzeźwiający chłodnik z ogórka zielonego.

Doskonale sprawdza się w upalne dni, jest zdrowy i szybki w przygotowaniu. 


Chłodnik ogórkowy

Koktajl ogórkowy

Uwielbiam koktajle, najlepiej jeśli są domowej roboty. Rzadko kiedy smakują mi te poza domem, bo poza wysoką ceną, nie znam do końca ich składu.

W jeden z upalnych dni przygotowałam ten koktajl ogórkowy.
Zdrowy, bardzo orzeźwiający i prosty w przygotowaniu. Najlepszy zimny oczywiście!


Koktajl ogórkowy

2019/07/10

Omlet biszkoptowy z patelni z malinami

Już jestem, po krótkiej przerwie, spowodowanej brakiem czasu, upałami i krótkim wyjazdem na Podlasie. Nie wyobrażam sobie jednak życia bez blogowania.

Sesja do tego przepisu była robiona podczas największych upałów, kiedy na balkonie temperatura sięgała 40 st. C. To było prawdziwe wyzwanie, aby wszystko trzymało fason. Było tak gorąco, że przygotowany omlet z malinami, aby nie rozpłynął się trzymałam chwilkę w zamrażalniku ;)


Omlet biszkoptowy z patelni z malinami

2019/06/23

2019/06/16

Sałatka makaronowa z warzywami i fetą

Co jecie najczęściej w upalne dni? Polecam sałatki makaronowe, które nie tylko świetnie orzeźwiającą, ale i zapełniają żołądek. Dodatki zalezą już od Was. Sprawdźcie co macie w lodówce. 

U mnie akurat był kawałek fety, pomidor malinowy i ogórek gruntowy. Do sałatek makaronowych świetnie sprawdzają się średniej wielkości makarony, takie jak: penne, farfalle czy makaron w kształcie ziarenek ryżu.

To idealny przepis, które możecie zabrać ze sobą, koniecznie do słoika, bo ta sałatka wyjadana ze słoika smakuje najlepiej! Zimna, letnie kolory i ten smak lata!

Sałatka makaronowa z warzywami i fetą


2019/06/09

Co jeść w upały?

Najlepsze na upalne dni są posiłki, które przygotujemy bez użycia piekarnika czy gotowania. W takie dni najczęściej przygotowuje sałatki, które świetnie orzeźwiają i są syte. 

Ostatnio zrobiłam sałatkę z pomidora z sera Capri, a przed podaniem sałatka została schłodzona. 


Co jeść w upały?

2019/06/02

Muffinki z truskawkami

Jakie te muffinki z truskawkami były pyszne! Sezon na polskie truskawki przywitałam muffinkami. 

Przygotowałam je w ubiegły poniedziałek, bo tak naprawdę chciałam koniecznie wypróbować nową formę do muffinek. Sprawdziła się całkiem dobrze. Babeczki pięknie wyrosły, a w środku były wilgotne, jeszcze lepsze na następny dzień.

Do podania posmarowałam je gęstym i kremowym jogurtem greckim!


Muffinki z truskawkami

2019/05/29

Jak wzmocnić nasz układ odpornościowy?

Jak wzmocnić nasz układ immunologiczny?

Układ odpornościowy możemy podbudować nie tylko stosując zdrową dietę dopasowaną do potrzeb naszego organizmu, ale także poprzez aktywność fizyczną (należy ćwiczyć każdego dnia przez pół godziny), pozytywne myślenie i relaks w postaci odpowiedniej ilości snu. Z kolei do spadku odporności naszego organizmu może przyczynić się stres, źle dobrana dieta lub niedbałość w dostarczaniu odpowiedniej ilości pożywienia w ciągu dnia lub niedożywienie.


Jaką rolę pełnią przeciwutleniacze i jak powstają wolne rodniki?

Przeciwutleniacze zmniejszają ilość szkodliwych substancji, które powstają w naszym organizmie czyli wolne rodniki. Warto pamiętać, że na powstawanie wolnych rodników ma oddziaływanie np. dym z papierosów czy zanieczyszczone powietrze. Nasz układ odpornościowy sam potrafi bronić się przed wolnymi rodnikami wytwarzając własne antyoksydanty, ale my z kolei sami możemy go wspomóc poprzez spożywanie odpowiednich produktów.

Jakie produkty powinniśmy włączyć do naszej diety?

Istnieje wiele produktów, które mają bardzo ważne znaczenie dla wzmocnienia naszego organizmu. To produkty bogate w przeciwutleniacze, które stanowią barierę obronną przeciwko infekcjom. Związki fitochemiczne, czyli przeciwutleniacze (antyoksydanty) znajdziemy w owocach i warzywach. Bez spożywania owoców i warzyw nasz organizm jest osłabiony, a co za tym idzie bardziej podatny na choroby. 

  • Produkty bogate w witaminę A są dobre dla naszej skóry, bo chronią ją przed rakiem, ale i opóźniają tempo jej starzenia się. Witaminę A znajdziemy w wątróbce, pełnotłustym mleku, nerkach, nabiale, tłustych rybach.
  • Produkty bogate w Żelazo powinniśmy spożywać, bo brak tego pierwiastka w naszym organizmie powoduje zmniejszenie odporności na infekcje. Żelazo znajdziemy w czerwonym mięsie, wątróbce, warzywach o ciemnych liściach czyli np. szpinaku i natce pietruszki, żółtku jaj, mleku, rybach i krewetkach oraz w owocach bogatych w witaminę C czyli cytrusy, truskawki, kiwi i czarna porzeczka i warzywach jak papryka i brukselka. Przyswajanie Żelaza utrudniają picie kawy i herbaty oraz spożywanie nabiału. 
  • Berta-karoten znajdziemy w cytrusach, mango, szpinaku, brokułach, pomarańczowych, ciemnozielonych i żółtych owocach: melony, mango, marchew, szpinak, dynia, brokuły, morele. 
  • Witamina E to przede wszystkim żółtka jaj, nasiona, oleje nasion, orzechy, awokado, margaryna. 
  • Witamina C to pomarańcze, cytryny i grejpfruty. 
  • Cynk znajdziemy w ostrygach, pełnoziarnistym pieczywie, pestkach dyni. 


Naturalna i bezpieczna formuła antyoksydacyjna to NoOxi https://www.grinday.com/pl/sklep/35-nooxi-formula-antyoksydacyjna.html
Dzięki zawartości dużej ilości bardzo silnych antyoksydantów, dostarcza do naszego organizmu bezcenne przeciwutleniacze spowalniające procesy starzenia się komórek. Jest jednym z najważniejszych składników diety antyrakowej. Zwalcza wolne rodniki oraz redukuje stres oksydacyjny. Produkt odpowiedni dla wegetarian, a jego zalety to:

  • Usuwa wolne rodniki
  • Kluczowy element diety antyrakowej
  • Spowalnia procesy starzenia się organizmu
  • Redukuje stres oksydacyjny
  • Zmniejsza ryzyko uszkodzenia DNA
  • Podnosi odporność organizmu
  • Wspomaga układ krążenia
  • Zapobiega rozwojowi chorób określanych jako cywilizacyjne ( w tym nowotwory)
  • Brak sztucznych barwników ( dwutlenek tytanu)

Czy wiecie, że w 1 kapsułce zawartych jest aż 13 składników?


  • Kwercetyna
  • Ekstrakt z kłącza ostryżu długiego
  • Ekstrakt z pestek winogron
  • Ekstrakt z pestek granatu
  • Ekstrakt z owoców pomidora zwyczajnego
  • Ekstrakt z korzenia rdestowca ostrokończystego
  • Koenzym Q10
  • Witamina D
  • Witamina E
  • Witamina C
  • Folian
  • Witamina B12
  • Selen








Zadbajcie o swoje zdrowie, bo:
Szlachetne zdrowie,
Nikt się nie dowie,
Jako smakujesz,
Aż się zepsujesz.
Tam człowiek prawie
Widzi na jawie
I sam to powie,
Że nic nad zdrowie
Ani lepszego,
Ani droższego…”

(Jan Kochanowski, Na zdrowie).

2019/05/25

Sałatka makaronowa z rukolą, pomidorkami i czarnymi oliwkami

Nie marnujcie żywności. Gdy zostanie Wam nieco makaronu, przygotujcie pyszną sałatkę w stylu włoskim z dodatkiem oliwy z oliwek aromatyzowanej czosnkiem. Szybka i idealna na wynos sałatka.

Sałatka makaronowa świetnie smakuje z listkami młodej botwinki i rukolą. Tak naprawdę dodatki do niej to już Wasz wybór, można eksperymentować lub wykorzystać składniki, które są akurat pod ręką.


Sałatka makaronowa z rukolą, pomidorkami i czarnymi oliwkami

2019/05/18

Makaron soba ze smażoną cukinią i zielonymi szparagami

Jak nigdy, w tym roku często przygotowuje przepisy z zielonymi szparagami. Są pyszne, a najbardziej smakują mi ten z cienkimi łodyżkami.

Najlepsze według mnie są lekko podsmażone, tak, aby pozostały chrupiące.

Na bazie zielonych szparagów przygotowałam dzisiejszą ekspresową kolację z makaronem soba i cukinią. Wszystko posypane czarnym sezamem, z sosem teriyaki i dymką.



Makaron soba ze smażoną cukinią i zielonymi szparagami

Focaccia z czarnym sezamem

Focaccię robię bardzo często, w rożnych wersjach. Dzisiaj przygotowałam taką z czarnym sezamem, w kwadratowej foremce, a praktycznie naczyniu żaroodpornym.

Z tego przepisu można przygotować jedną dużą blachę focacci lub kilka małych - z mojego naczynia 15x15 cm otrzymałam trzy malutkie focaccie.

Zawsze używam tylko świeżych drożdży, ciasto pięknie wyrasta, a smak jest naprawdę lepszy, w porównaniu z tym przygotowywanym na suchych drożdżach.


Focaccia z czarnym sezamem

2019/05/17

Ekspresowy makaron ze smażonymi warzywami

Ekspresowy makaron ze smażonymi warzywami, lubię szybkie ale treściwe dania, a to właśnie takie jest! 


Ekspresowy makaron ze smażonymi warzywami

Leniwe z ciepłym sosem malinowym

Lata nie jadłam leniwych. Dzisiaj przygotowałam je po raz pierwszy sama, nareszcie! Wszystko dzięki temu, że data ważności białego sera powoli się kończyła, a ja tak naprawdę nie miałam pomysłu na obiad. 

Leniwe podałam z ciepłym sosem malinowym, który zrobiłam z dżemu. Od dzisiaj zdecydowanie częściej będę robiła leniwe w rożnych wydaniach, także na słono, bądźcie czujni!

Muszę jednak przyznać, że kuchnia polska to nie jest moja ulubiona kuchnia, lubię ostatnio szczególnie azjatyckie klimaty. 


Leniwe z sosem malinowym

2019/05/16

Naleśniki z masłem orzechowym i bananami

Bardzo lubię smażyć naleśniki, im więcej tym lepiej. Sprawia mi to sporo radości. Zwykle robię naleśniki w wersji na słono, bo taka najbardziej mi odpowiada. W dzieciństwie najczęściej jedliśmy naleśniki z białym serem, tartym jabłkiem czy z dżemem.

Dzisiaj miałam ochotę na coś innego, czyli po raz pierwszy zrobiłam naleśniki z masłem orzechowym i bananami. Posypane sezamem i skropione miodem. 


Naleśniki z masłem orzechowym i bananami

2019/05/14

Makaron soba z brokułami, groszkiem cukrowym i sezamem

Coraz częściej przygotowuję dania inspirowane Azją, zwłaszcza wtedy, gdy mam chwilowo ochotę na coś innego niż kuchnia włoska.

Dania azjatyckie są szybkie w przygotowaniu, a mnie najbardziej zachwyca, podobnie jak w kuchni włoskiej, smak i różnorodność makaronów.


Makaron soba z brokułami, groszkiem cukrowym i sezamem

2019/05/12

Sałatka z brokułami i jajkiem w koszulce

Nie ma nic lepszego niż leniwe, weekendowe śniadanie z jajkiem w roli głównej.
Ostatnio często jem jajka na śniadanie w rożnych postaciach, a najcześciej jako dodatek do sałatek. 


Sałatka z brokułami i jajkiem w koszulce



Koktajl z mango z bananem i pomarańczą

Koktajl z mango z bananem i pomarańczą to najlepszy koktajl jaki piłam w tym roku! I ten kolor!Taki koktajl można zamrozić i przygotować sorbet, będzie  idealny na gorące, letnie dni.


Koktajl z mango z bananem i pomarańczą