2023/06/27

2023/06/21

Pasta z bobu z czosnkiem i czarnuszką

Leniwą sobotę rozpoczęłam od relaksu na mieście na najlepszych lodach. Tak, w Katowicach od kilku miesięcy nareszcie mamy prawdziwe lody, do których ustawiają się długie kolejki, a smaki pozostają na długo w pamięci. Jestem szczęśliwa, bo nie trzeba wyjeżdżać już do innych miast. Cudownie! Wymarzone lato!

Postanowiłam dzisiaj zrobić z bobu, który miałam zamrożony, pastę, z dodatkiem czosnku i mojej ukochanej w ostatnim czasie czarnuszki. Tym razem pastę przygotowałam przy użyciu moździerza, to wcale nie jest takie wyczerpujące, a plus jest taki, że do umycia mamy tylko jedno naczynie, a efekt jest naprawdę godny wysiłku, nawet w tak upalny dzień!


2023/06/20

Sałatka z kaszy kuskus z kukurydzą, fetą i oliwkami

Długi weekend majowy powoli się kończy, ale za to przed nami sporo słonecznych dni i piękna pogoda. Coraz więcej owoców i warzywa na straganach. Wiem, że są już pierwsze polskie truskawki!

Lubię przygotowywać dania, które nawiązują do wakacji i smaków, które poznajemy. Dzisiaj przygotowałam prostą, ale kolorową i smaczną sałatkę. Po raz pierwszy połączyłam kuskus z fetą i był to sukces! Smak na piątkę! 

To idealny przepis na lunch do pracy, który można przygotować dzień wcześniej. Co Wy na to? Korzystajcie z weekendu, róbcie sałatki z moich przepisów! Satysfakcja gwarantowana :)


Sałatka z kaszy kuskus z kukurydzą, fetą i oliwkami

Gulasz warzywny z cukinią, papryką, cebulą i pomidorami

2023/06/19

Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki

Po raz pierwszy cieciorkę jadłam kilkanaście lat temu w Turcji na wakacjach. Lubię jej smak, który podobny jest do zielonego groszku. Najczęściej używam tej konserwowej do sałatek, ale nie tylko. 

Ostatnio bardzo lubię sałatki czy desery serwować w słoikach, wyglądają elegancko i smacznie i są bardzo praktyczne, z powodzeniem zastępują lunch boxy, do których niewiele się zmieści. Na rynku znajdziemy słoiki w różnych rozmiarach, kolorach czy kształtach. 

Cieciorka świetnie smakuje w połączeniu z pomidorami i kalafiorem, a najpopularniejszy, przygotowywany z cieciorki jest hummus. Zachęcam do skorzystania z przepisów, które znajdziecie na blogu:

2023/06/17

Sorbet truskawkowy

Nie ma nic lepszego niż przygotowany w domu sorbet truskawkowy. Nie trzeba mieć maszyny do lodów, aby powstał pyszny, owocowy i orzeźwiający sorbet. Wystarczy malakser, który wykorzystałam właśnie do przygotowania tego deseru. Truskawki w sezonie zamrażam i gdy tylko mam ochotę sięgam po porcję i miksuję sorbety. Zdecydowanie polecam taką opcję, bo w kilka chwil deser będzie gotowy. Jeśli masz świeże truskawki, proces przygotowania srobetu wydłuży się. Za każdym razem jednak efekt będzie podobny, a w takie upalnie dni nie ma nic lepszego! W Wersji dla dorosłych można dodać nieco prosecco.


2023/06/16

Lody z jogurtu greckiego z miodem

Nie przepadam za foremkami plastikowymi do lodów, z 4 foremek zostały mi tylko 3. Pora kupić nowe, a marzą mi się takie prostokątne, gdzie wbijamy patyczek drewniany do lodów.

Nadchodzą kolejne fale upałów, z myślą o orzeźwieniu przygotowałam najprostsze lody na świecie czyli jogurt grecki z miodem.


Lody z jogurtu greckiego z miodem

2023/06/15

Surówka z kapusty pekińskiej

Surówka z kapusty pekińskiej mogę jeść o każdej porze dnia i nocy, solo lub jako dodatek. Uwielbiam ją, to taki mój smak z dzieciństwa, tylko, że mama robiła taką z młodej kapusty - też super!

Sałatka ziemniaczana z kapustą pekińską i pomidorkami

Prosta sałatka z ziemniaków zawsze cieszy się dużym powodzeniem. Jeśli przygotowana jest z ziemniaków malutkich, ugotowanych w mundurkach z kolorowymi warzywami, nie ma nic lepszego! Taka sałatka to świetny pomysł na dodatek do mięsnego dania, a latem może spokojnie pełnić rolę dania głównego. Jest chrupiąca, soczysta, pełna barw i zdrowa. Nic mi więcej nie potrzeba, no może lampkę dobrego wina, pasującego do mojej kompozycji!


2023/06/12

Pieczona owsianka z czekoladą

Dzisiaj kolejna odsłona pieczonej owsianki. Jest tak dobra, że znika tego samego dnia. Można ją podzielić na kawałki, jak ciasto. Smakuje dobrze na ciepło i na zimno. Jest bardzo syta, za sprawą płatków owsianych. Pod wpływem pieczenia, płatki owsiane pęcznieją. Użyłam tych błyskawicznych. Tym razem proponuję pieczoną owsiankę z dodatkiem czekolady! Kawałeczki posiekanej czekolady rozpuszczają się w ustach! Podziel się tym przepisem z najbliższymi! Smacznego!


Placki ziemniaczane z kremowym serkiem ziołowym, czarnuszką i ostrą papryką

Nareszcie na blogu pojawiły się placki ziemniaczane! Jesień to najlepszy czas na powrót do klasycznych przepisów, rodem z dzieciństwa. Podstawową wersję postanowiłam wzbogacić i w ten sposób powstała bardziej luksusowa i nowoczesna wersja tradycyjnych placków ziemniaczanych. W dzieciństwie najczęściej jadłam takie posypane cukrem, ale wraz z upływem lat preferencje smakowe nieco się zmieniły i to na plus, nawet dwa duże plusy! Placki są złociste, chrupiące, nie za grube. Dla wzbogacenia smaku placki podałam z kremowym serkiem z dodatkiem szczypiorku, który posypałam posiekaną natką, czarnuszką i ostrą papryką. Tak wyglądają placki XXI wieku! A jak smakują! 


2023/06/06

49 przepisów z cukinią

Specjalnie dla Was, właśnie teraz, kiedy cukinia króluje na straganach, najlepsze z najlepszych przepisy na moje ukochane warzywo! Pamiętajcie, że im mniejsza cukinia, tym smaczniejsza, ma mniej wody i pestek, można ją jeść na surowo!


2023/06/04

10 pomysłów na zdrowe śniadania

Jak przygotować szybkie i jednocześnie zdrowe śniadanie? Inspiracje na zdrowe śniadania znajdziecie poniżej, są zdrowe, kolorowe i naprawdę nietrudne w przygotowaniu.



Pudding chia z musem z mango

Tego przepisu nie może zabraknąć na blogu, dlatego dzisiaj nareszcie jest! Przed Wami deser, propozycja na śniadanie idealna na każdą porę roku, a w lecie smakuje wyjątkowo. Bez dodatku cukru, sama słodycz mango w zupełności wystarczy. Takie dojrzałe i soczyste mango, które kupiłam przypadkowo dzisiaj, zainspirowało mnie wreszcie do przygotowania puddingu, o którym pisze cały świat, przede wszystkim sfera kulinarna. Z przepisu otrzymacie dwie porcje, wielkości takiej jak przedstawione na zdjęciu. 

Tak naprawdę pudding chia możecie łączyć z dowolnymi owocami. Ważne, aby były słodkie i soczyste. Poza mango świetnie nadają się: truskawki, czereśnie, kiwi, brzoskwinie i nektarynki. Nie kupujcie gotowych musów z mango, które sprzedawane są w puszkach. Sięgnijcie po świeże, sezonowe owoce i koniecznie pochwalcie się efektami!

W moich zapasach w szafce mam sporo chia, niecały kilogram, więc szykujcie się na kolejne inspiracje z tym super food jeszcze tego lata!

Koniecznie podajcie pudding chia z mango w przezroczystych szklankach. Uroczo prezentują się w słoiczkach, które bez problemu znajdziecie w sklepach internetowych czy stacjonarnych. 


2023/06/03

Surówka z białej kapusty

Do domowych hamburgerów przygotowałam pyszną surówkę z kapusty białej. Teraz jest nowa kapusta, koniecznie przygotujcie, bo jest pyszna!



Surówka z białej kapusty

2023/06/01

Koktajl bananowy z borówkami amerykańskimi

Koktajl bananowy to ostatnio moja baza do owocowych koktajli. Kupuję więcej bananów, gdy tylko pojawią się w sklepie w atrakcyjnej cenie. Część mrożę i mam na zapas. Podobnie robię z borówkami amerykańskimi. Tym razem koktajl bananowy wzbogaciłam o borówki amerykańskie oraz nasiona chia i płatki owsiane. Powstał gęsty i zdrowy koktajl!