2018/09/30

Sałatka ziemniaczana z kukurydzą

Pod koniec weekendu przygotowałam sałatkę z ziemniakami. Bardzo lubię takie sałatki, zwłaszcza o tej porze roku, wtedy najlepiej mi smakują. Szybkie w przygotowaniu, wyraziste w smaku to moje ulubione sałatki.

Moja sałatka ziemniaczana poza ugotowanymi w skorupkach ziemniakami, to kukurydza, por, sporo natki posiekanej z pietruszki i majonez. Mnóstwo smaku. Zachęcam do przygotowywania takich sałatek właśnie jesienią i zimą.

Sekret udanej sałatki ziemniaczanej to odpowiednie ziemniaki. Tym razem wykorzystałam malutkie, które przeznaczone są do pieczenia. Po ich ugotowaniu, wystarczy ziemniaki zalać zimną wodą, odcedzić, a wtedy skórka, po delikatnym naciśnięciu, schodzi bez problemów! A jaki jest Wasza ulubiona sałatka ziemniaczana?



Sałatka ziemniaczana z kukurydzą

2018/09/27

Quesadillas z serem, rukolą i czarnymi oliwkami

Pomimo, że już jest kalendarzowa jesień, u mnie na talerzu, podobnie jak w szafie dominują kolory. Nawet kurtkę jesienną mam w wyrazistym, jasnozielonym, soczystym kolorze. Tak w kuchni jak i w szafie nie uznaję praktycznie koloru czarnego, chyba, że dotyczy wyjątków jak buty. W kuchni czarny kolor to u mnie jedynie oliwki i czarnuszka oraz pieprz. 

Staram się żyć i jeść kolorowo, bo kolory dodają mi energii nawet w pochmurny jesienny dzień. Urodziłam się latem, w sierpniu, stąd z pewnością moje uwielbienie do wszelkich barw.

Dzisiaj na talerzu śniadaniowym była u mnie quesadillas z serem. Oczywiście najlepsza jest na ciepło. Do dobry pomysł na drugie śniadanie czy lunch do pracy. Paluszki lizać!


Quesadillas z serem, rukolą i czarnymi oliwkami

2018/09/26

Pieczone ziemniaki z wędzoną papryką

Jak uzyskać taki piękny kolor pieczonych ziemniaków? Sekret tkwi w dwóch podstawowych składnikach. Pierwszy to złocisty olej rzepakowy. Złoto w płynie. Drugi składnik to wędzona papryka, której aromat przypomina mi o wędzonych śliwkach. 

wybierając ziemniaki pamiętajmy, aby był to gatunek idealny do pieczenia. Udało mi się dzisiaj właśnie takie kupić, jak widać na zdjęciu w tle, ziemniaki są jasne i malutkie. 

Pieczone ziemniaki to świetny dodatek do dań mięsnych, ryb i dań z warzywami. Pomarszczona skórka, chrupiący z zewnątrz pieczony ziemniak, w środku jest miękki i smaczny. Tak niewiele potrzeba, aby ziemniaki były pyszne!

Dzisiejsze pieczone ziemniaki podałam z jogurtem greckim oprószonym wędzona, słodką papryką i otartą skórką z cytryny, która dodała daniu świeżości.


Pieczone ziemniaki z wędzoną papryką

2018/09/09

Pasty do chleba

Kolejny tydzień obowiązków nadchodzi wielkimi krokami. Przygotowałam dla Was zestawienie - najlepsze pasty do chleba. Korzystajcie, a później napiszcie, która smakowała Wam najbardziej! Wśród nich sałatka jajeczna babci Małgosi, którą zawsze nazywałam pastą i tak już zostało, bo właśnie nakładałam ją na świeże pieczywo. 

Ze świeża bułką czy z chlebem smakują wyśmienicie! Podzielcie się przepisami z najbliższymi, przyjaciółmi i znajomymi z pracy. Udanego tygodnia!



Pasty do chleba

2018/09/08

Placuszki z jogurtu greckiego

Gdy zabraknie Wam już pomysłów na śniadanie, przygotujcie placuszki z jogurtu greckiego z malinami. Szybkie, smaczne i bardzo puszyste! Dzieci z pewnością pokochają takie wrześniowe śniadania. To kilka podstawowych składników, które przeważnie mamy w domu pozwoli wyczarować niezapomniane śniadanie. Lato wciąż trwa!

Ostatnio jogurt grecki częściej gości w mojej kuchni. Lubię jego gęstą konsystencję i wszechstronne zastosowanie. 

Tak sobie myślę, że placuszki z jogurtem greckim i malinami świetnie będą smakowały z koktajlem malinowym, który zrobiłam wczoraj! Koktajl malinowy przygotowałam wczoraj z użyciem jogurtu greckiego, pycha!  


Placuszki z jogurtu greckiego