Gdy zabraknie Wam już pomysłów na śniadanie, przygotujcie placuszki z jogurtu greckiego z malinami. Szybkie, smaczne i bardzo puszyste! Dzieci z pewnością pokochają takie wrześniowe śniadania. To kilka podstawowych składników, które przeważnie mamy w domu pozwoli wyczarować niezapomniane śniadanie. Lato wciąż trwa!
Ostatnio jogurt grecki częściej gości w mojej kuchni. Lubię jego gęstą konsystencję i wszechstronne zastosowanie.
Tak sobie myślę, że placuszki z jogurtem greckim i malinami świetnie będą smakowały z koktajlem malinowym, który zrobiłam wczoraj! Koktajl malinowy przygotowałam wczoraj z użyciem jogurtu greckiego, pycha!
Tak sobie myślę, że placuszki z jogurtem greckim i malinami świetnie będą smakowały z koktajlem malinowym, który zrobiłam wczoraj! Koktajl malinowy przygotowałam wczoraj z użyciem jogurtu greckiego, pycha!
Placuszki z jogurtu greckiego / około 10 placuszków
Składniki:
- 6 łyżek mąki pszennej
- 1 jajko
- 6 łyżek jogurtu greckiego
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- cukier puder lub drobny cukier zwykły
- szklanka malin (mogą być mrożone)
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego
- 1/4 szklanki płatków owsianych górskich
Przygotowanie:
- Do miski wbijamy jajko.
- Dodajemy mąkę pszenną, jogurt, cukier oraz proszek do pieczenia.
- Trzepaczką dokładnie łączymy wszystkie składniki.
- Na patelnię wylewamy olej.
- Aby sprawdzić, czy olej jest już dobrze rozgrzany, wylewamy odrobinę ciasta na patelnię.
- Smażymy placuszki, nakładając ciasto na łyżkę stołową.
- Ciasto ładnie rośnie.
- Placuszki smażymy na złoto z każdej strony.
- Podajemy ciepłe posypane cukrem lub cukrem pudrem.
- Na wierzchu każdego placuszka nakładamy jogurt grecki i maliny.
- Całość posypujemy płatkami owsianymi górskimi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz