Zielone koktajle to doskonały pomysł na urozmaicenie drugiego śniadania, które zabieramy ze sobą do pracy czy do szkoły. Zamiast tradycyjnej kanapki z serem czy z szynką, warto wybrać porcję zdrowia w płynie, dzięki której dostarczymy naszemu organizmowi witamin i składników mineralnych. Zielone koktajle to samo zdrowie i smaczne rozwiązanie również na deser! Są pyszne, bardzo szybkie w przygotowaniu i niedrogie. Który koktajl wybierasz?
Zielony koktajl - jak przygotować?
Bazą koktajli, jakie przygotowuję, jest najczęściej jogurt naturalny, od niedawna także kefir i maślanka. Wszystkie są uzyskiwane z mleka. Są to produkty fermentowane, które wspierają nasz układ pokarmowy. Kefir i maślanka mają podobny smak.
Jakich warzyw i owoców użyć?
Aby przygotować zielony koktajl z warzyw, warto wybrać: sałatę masłową i sałatę rzymską, jarmuż, natkę z pietruszki rukolę czy roszponkę i oczywiście szpinak - najlepiej ten drobny. Owoce, które lubię dodawać do koktajlu to: zielone jabłko, banan, śliwki, borówki amerykańskie, truskawki, brzoskwinie i nektarynki, i wiele innych. Wszystko tak naprawdę zależy od dostępności owoców i warzyw. Wiele z nich mrożę w woreczkach i zawsze mam pod ręką składniki na koktajl bez wychodzenia z domu. Banan zamrożony jest o wiele lepszy do koktajli, bowiem nadaje im niezwykle kremowej konsystencji. Sporo inspiracji owocowych i warzywnych można znaleźć na przepisy.pl
Jaki urozmaicić zielone koktajle?
Najtańszym i najczęściej wykorzystywanym przeze mnie dodatkiem do koktajlu, nie tylko zielonego, są górskie płatki owsiane. Czasami, aby zagęścić koktajl, miksuję je z pozostałymi produktami lub posypuję płatkami owsianymi przed podaniem.
Dla poprawy pracy mózgu, a co za tym idzie polepszenia naszej pamięci i nastroju, warto wybierać naturalne składniki odżywcze. Do zielonych koktajli świetnie pasują otręby, bo zawierają cynk, żelazo oraz witaminy z grupy B, potas i magnez. Możemy dodać nasiona, pestki np. z dyni czy słonecznika, dzięki czemu dostarczymy organizmowi nie tylko witamin, ale i nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz składników mineralnych.
Bardzo często do koktajlu dodaję nasiona chia, czyli szałwię hiszpańską. Bogate w białko zapewniają uczucie sytości na długi czas. Wymienione, przykładowe składniki urozmaicające koktajl, możemy zmiksować z pozostałymi, lub posypać nimi koktajl.
Chętnie smak koktajlu wzbogacam o suszone owoce jak śliwki, morele czy żurawinę i jagody goji oraz morwę białą. Lubię np. połączenie suszonej śliwki z kakao.
Poniżej kilka koktajlowych pomysłów:
1. Koktajl bananowy z zieloną sałatą i brzoskwinią / 2-3 porcje
Składniki:
- 500 ml kefiru
- 1 banan
- 1/2 brzoskwini
- 2 duże listki sałaty masłowej
- 2 łyżeczki nasion chia do posypania.
Przygotowanie:
- Do kielicha blendera wlewamy kefir.
- Dodajemy banana i brzoskwinie oraz listki sałaty.
- Miksujemy do uzyskania jednolitego koktajlu.
- Gotowy podajemy zaraz po przygotowaniu, posypujemy nasionami chia.
2. Zielony koktajl z młodym jęczmieniem i szpinakiem
Składniki:
- 400 g jogurtu naturalnego
- 1 mrożony banan*
- 1/2 pomarańczy
- 2 garście świeżego, drobnolistnego szpinaku
- 1 garść świeżego jarmużu
- 1 łyżeczka młodego jęczmienia
- opcjonalnie miód do smaku
* świeżego banana dzielimy na mniejsze kawałki, rozkładamy na talerzu i mrozimy
Przygotowanie:
- Jogurt przelewamy do blendera kielichowego.
- Pomarańczę obieramy ze skóry i dodajemy do jogurtu razem z kawałkami banana.
- Do owoców z jogurtem wrzucamy liście szpinaku i jarmużu, wsypujemy zielony jęczmień.
- Całość miksujemy na jednolity płyn, im dłużej miksujemy, tym kolor jest bardziej intensywny.
- Dodajemy do smaku cukier lub miód, miksujemy ponownie.
- Podajemy zaraz po przygotowaniu.
3. Koktajl z rukoli, banana i gruszki
Składniki:
- 400 g jogurtu naturalnego
- 1 banan
- 1 świeża gruszka
- 2 garście rukoli
- opcjonalnie miód do smaku
Przygotowanie:
- Do blendera kielichowego przelewamy jogurt.
- Z gruszki usuwamy gniazda nasienne i dzielimy na mniejsze kawałki razem z bananem. Wkładamy do naczynia z jogurtem.
- Na wierzchu układamy rukolę.
- Miksujemy, a na koniec dodajemy do smaku cukier lub miód.
- Jeśli lubimy wyczuwalne drobinki warzyw i owoców, nie miksujemy na całkowicie gładki napój.
- Podajemy zaraz po przygotowaniu.
4. Koktajl szpinakowo - pomarańczowy
Składniki:
- 400 g jogurtu naturalnego
- 1 pomarańcza
- 1 kiwi
- 1 banan
- 2 - 3 garście świeżego szpinaku baby
- opcjonalnie miód do smaku
Przygotowanie:
- Do blendera kielichowego przelewamy jogurt naturalny, dodajemy obraną ze skóry pomarańczę i banana oraz kiwi, podzielone na mniejsze części, na końcu szpinak - ilość w zależności od intensywności zieleni, jaką chcemy uzyskać.
- Całość miksujemy na gładką masę, dodajemy do smaku cukier lub miód.
- Dla uzyskania zielonego koloru poza szpinakiem możesz dodać liście rukoli, roszponkę i inne zielone warzywa. Na zdrowie!
5. Koktajl z jarmużem, bananem i pomarańczą
Składniki:
- 1 banan
- 1/2 pomarańczy
- kilka świeżych liści jarmużu
- 400 g jogurtu naturalnego
- opcjonalnie miód do smaku
Przygotowanie:
- Owoce obieramy ze skóry, dzielimy na mniejsze części i wrzucamy do blendera kielichowego.
- Do owoców wlewamy jogurt i dodajemy liście jarmużu.
- Całość miksujemy na jednolity płyn, dodajemy do smaku cukier lub miód, ponownie miksujemy.
Nie trawię bananów a wszędzie dodawane są do koktajli
OdpowiedzUsuńTo możesz pominąć lub dodać inne owoce,proste
OdpowiedzUsuń