2018/06/19

Ciabatta z mortadellą i cukinią

Czy lubicie kanapki? Co powiecie na włoską kolację? Bazą jest ciabatta posmarowaną fetą, z mortadellą prosto z Italii, paskami cukinii i listkami bazylii. Niebo w gębie! Wypasiona kanapka w sam raz na meczowe emocje, których nie brakuje. 





Ciabatta z mortadellą i cukinią / 1 porcja

Składniki:

  • 1/3 chleba ciabatta lub 1 bułka ciabatta
  • 2 plastry włoskiej mortadelli
  • 1 plaster fety dobrej jakości
  • 3 paski małej cukinii (wstążki)
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 2 łyżki startego grana padano lub parmezanu
  • oliwa z oliwek do skropienia


Przygotowanie:

  • Ciabattę przekrawamy na pół.
  • Jedną połówkę smarujemy fetą.
  • Układamy plasterki włoskiej mortadelli.
  • Na wierzchu rozkładamy wstążki z cukinii i listki bazylii.
  • Całość delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy parmezanem lub grana padano.
  • Przykrywamy drugą połówką.
  • Dekorujemy listkami bazylii i wstążką z cukinii.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz