Przepis na ogórki małosolne w plasterkach z koperkiem tak Wam się spodobał, że postanowiłam stworzyć kolejną wersję smakową tak popularnego przepisu na moim blogu. Jest prosty i znacznie szybszy, bo ogórki są gotowe na następny dzień! To prawdziwy hit, jeśli jeszcze nie znacie tego przepisu, koniecznie zajrzyjcie pod link podany powyżej!
Ogórki z czarnuszką zrobiłam po raz pierwszy. Musicie wiedzieć, że czarnuszkę dodaje się do konserwowania ogórków, aby pozostały jędrne. W moim przepisie jest koperek, nie mylić z koprem, najczęściej używanym do kiszenia ogórków. Jest też czosnek, dużo czosnku, bo jest bardzo zdrowy!
Podajcie ten przepis dalej, dla znajomych, rodziny, sezon ogórkowy w pełni!
Składniki:
- ogórki gruntowe
- zimna woda
- sól
- czarnuszka
- koperek
- czosnek
Przygotowanie:
- Pamiętać należy o prostej zasadzie na 1 litr zimnej, nie przegotowanej wody dodajemy 1 łyżkę soli.
- Ogórki myjemy.
- Kroimy na plasterki.
- Wodę mieszamy z solą i czarnuszką. Ja do 500 ml słoika dodałam 1 łyżkę czarnuszki.
- Do słoika wkładamy pierwszą warstwę ogórków.
- Dodajemy plasterki obranego i pokrojonego na kawałki czosnku oraz kilka gałązek koperku.
- Układamy kolejne warstwy.
- Całość zalewamy wodą z solą i czarnuszką.
- Zakręcamy.
- Na następny dzień ogórki są już gotowe.
- Można wykorzystać je do sałatek, kanapek, hamburgerów, są przepyszne!
Hej. Właśnie zrobiłam kilka słoików tych ogórków, Są bardzo dobre :) I tak się zastanawiam czy ich przechowywanie jest takie samo jak zwykłych kiszonych. Czy postoją i doczekają długich zimowych wieczorów?
OdpowiedzUsuńHej. Właśnie zrobiłam jedną porcję tych ogórków. Są pyszne :):):) Czy one mogą być przechowywane jak zwykłe kiszone? Czy wytrzymają do długich zimowych wieczorów i
OdpowiedzUsuńGosiu niestety nie
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
Usuń