2019/06/16

Sałatka makaronowa z warzywami i fetą

Co jecie najczęściej w upalne dni? Polecam sałatki makaronowe, które nie tylko świetnie orzeźwiającą, ale i zapełniają żołądek. Dodatki zalezą już od Was. Sprawdźcie co macie w lodówce. 

U mnie akurat był kawałek fety, pomidor malinowy i ogórek gruntowy. Do sałatek makaronowych świetnie sprawdzają się średniej wielkości makarony, takie jak: penne, farfalle czy makaron w kształcie ziarenek ryżu.

To idealny przepis, które możecie zabrać ze sobą, koniecznie do słoika, bo ta sałatka wyjadana ze słoika smakuje najlepiej! Zimna, letnie kolory i ten smak lata!

Sałatka makaronowa z warzywami i fetą


2019/06/09

Co jeść w upały?

Najlepsze na upalne dni są posiłki, które przygotujemy bez użycia piekarnika czy gotowania. W takie dni najczęściej przygotowuje sałatki, które świetnie orzeźwiają i są syte. 

Ostatnio zrobiłam sałatkę z pomidora z sera Capri, a przed podaniem sałatka została schłodzona. 


Co jeść w upały?

2019/05/29

Jak wzmocnić nasz układ odpornościowy?

Jak wzmocnić nasz układ immunologiczny?

Układ odpornościowy możemy podbudować nie tylko stosując zdrową dietę dopasowaną do potrzeb naszego organizmu, ale także poprzez aktywność fizyczną (należy ćwiczyć każdego dnia przez pół godziny), pozytywne myślenie i relaks w postaci odpowiedniej ilości snu. Z kolei do spadku odporności naszego organizmu może przyczynić się stres, źle dobrana dieta lub niedbałość w dostarczaniu odpowiedniej ilości pożywienia w ciągu dnia lub niedożywienie.


Jaką rolę pełnią przeciwutleniacze i jak powstają wolne rodniki?

Przeciwutleniacze zmniejszają ilość szkodliwych substancji, które powstają w naszym organizmie czyli wolne rodniki. Warto pamiętać, że na powstawanie wolnych rodników ma oddziaływanie np. dym z papierosów czy zanieczyszczone powietrze. Nasz układ odpornościowy sam potrafi bronić się przed wolnymi rodnikami wytwarzając własne antyoksydanty, ale my z kolei sami możemy go wspomóc poprzez spożywanie odpowiednich produktów.

Jakie produkty powinniśmy włączyć do naszej diety?

Istnieje wiele produktów, które mają bardzo ważne znaczenie dla wzmocnienia naszego organizmu. To produkty bogate w przeciwutleniacze, które stanowią barierę obronną przeciwko infekcjom. Związki fitochemiczne, czyli przeciwutleniacze (antyoksydanty) znajdziemy w owocach i warzywach. Bez spożywania owoców i warzyw nasz organizm jest osłabiony, a co za tym idzie bardziej podatny na choroby. 

  • Produkty bogate w witaminę A są dobre dla naszej skóry, bo chronią ją przed rakiem, ale i opóźniają tempo jej starzenia się. Witaminę A znajdziemy w wątróbce, pełnotłustym mleku, nerkach, nabiale, tłustych rybach.
  • Produkty bogate w Żelazo powinniśmy spożywać, bo brak tego pierwiastka w naszym organizmie powoduje zmniejszenie odporności na infekcje. Żelazo znajdziemy w czerwonym mięsie, wątróbce, warzywach o ciemnych liściach czyli np. szpinaku i natce pietruszki, żółtku jaj, mleku, rybach i krewetkach oraz w owocach bogatych w witaminę C czyli cytrusy, truskawki, kiwi i czarna porzeczka i warzywach jak papryka i brukselka. Przyswajanie Żelaza utrudniają picie kawy i herbaty oraz spożywanie nabiału. 
  • Berta-karoten znajdziemy w cytrusach, mango, szpinaku, brokułach, pomarańczowych, ciemnozielonych i żółtych owocach: melony, mango, marchew, szpinak, dynia, brokuły, morele. 
  • Witamina E to przede wszystkim żółtka jaj, nasiona, oleje nasion, orzechy, awokado, margaryna. 
  • Witamina C to pomarańcze, cytryny i grejpfruty. 
  • Cynk znajdziemy w ostrygach, pełnoziarnistym pieczywie, pestkach dyni. 


Naturalna i bezpieczna formuła antyoksydacyjna to NoOxi https://www.grinday.com/pl/sklep/35-nooxi-formula-antyoksydacyjna.html
Dzięki zawartości dużej ilości bardzo silnych antyoksydantów, dostarcza do naszego organizmu bezcenne przeciwutleniacze spowalniające procesy starzenia się komórek. Jest jednym z najważniejszych składników diety antyrakowej. Zwalcza wolne rodniki oraz redukuje stres oksydacyjny. Produkt odpowiedni dla wegetarian, a jego zalety to:

  • Usuwa wolne rodniki
  • Kluczowy element diety antyrakowej
  • Spowalnia procesy starzenia się organizmu
  • Redukuje stres oksydacyjny
  • Zmniejsza ryzyko uszkodzenia DNA
  • Podnosi odporność organizmu
  • Wspomaga układ krążenia
  • Zapobiega rozwojowi chorób określanych jako cywilizacyjne ( w tym nowotwory)
  • Brak sztucznych barwników ( dwutlenek tytanu)

Czy wiecie, że w 1 kapsułce zawartych jest aż 13 składników?


  • Kwercetyna
  • Ekstrakt z kłącza ostryżu długiego
  • Ekstrakt z pestek winogron
  • Ekstrakt z pestek granatu
  • Ekstrakt z owoców pomidora zwyczajnego
  • Ekstrakt z korzenia rdestowca ostrokończystego
  • Koenzym Q10
  • Witamina D
  • Witamina E
  • Witamina C
  • Folian
  • Witamina B12
  • Selen








Zadbajcie o swoje zdrowie, bo:
Szlachetne zdrowie,
Nikt się nie dowie,
Jako smakujesz,
Aż się zepsujesz.
Tam człowiek prawie
Widzi na jawie
I sam to powie,
Że nic nad zdrowie
Ani lepszego,
Ani droższego…”

(Jan Kochanowski, Na zdrowie).

2019/05/25

Sałatka makaronowa z rukolą, pomidorkami i czarnymi oliwkami

Nie marnujcie żywności. Gdy zostanie Wam nieco makaronu, przygotujcie pyszną sałatkę w stylu włoskim z dodatkiem oliwy z oliwek aromatyzowanej czosnkiem. Szybka i idealna na wynos sałatka.

Sałatka makaronowa świetnie smakuje z listkami młodej botwinki i rukolą. Tak naprawdę dodatki do niej to już Wasz wybór, można eksperymentować lub wykorzystać składniki, które są akurat pod ręką.


Sałatka makaronowa z rukolą, pomidorkami i czarnymi oliwkami

2019/05/18

Makaron soba ze smażoną cukinią i zielonymi szparagami

Jak nigdy, w tym roku często przygotowuje przepisy z zielonymi szparagami. Są pyszne, a najbardziej smakują mi ten z cienkimi łodyżkami.

Najlepsze według mnie są lekko podsmażone, tak, aby pozostały chrupiące.

Na bazie zielonych szparagów przygotowałam dzisiejszą ekspresową kolację z makaronem soba i cukinią. Wszystko posypane czarnym sezamem, z sosem teriyaki i dymką.



Makaron soba ze smażoną cukinią i zielonymi szparagami