Soczyste i słodkie brzoskwinie udało mi się dzisiaj kupić bardzo tanio. Tak dawno nie piłam koktajlu, dlatego przygotowałam kokosowy z brzoskwinią i nasionami chia. Bardzo orzeźwiający i słodki, bez żadnych dodatków w postaci cukru. Lato trawa, cieszmy się więc tanimi owocami i warzywami, bo zima będzie nam ich brakować. Nie ma jak świeże owoce czy warzywa. Nie robię przetworów, bo tak naprawdę po pierwsze nie mam gdzie przechowywać słoików, a pod drugie uważam, że świeże smakują znacznie lepiej!
2017/08/30
2017/08/28
Łatwe przepisy na dania z ryb? Dania rybne dla początkujących
Przyrządzanie dań rybnych wydaje się być sztuką zarezerwowaną wyłącznie dla dobrych kucharzy. Wystarczy jednak poznać przepisy na proste potrawy z ryb, by móc przygotować je samodzielnie – bez konieczności posiadania wyjątkowych zdolności gastronomicznych. Poznaj przepisy na dania rybne i spróbuj przyrządzić je w domu.
2017/08/22
Makaron orzo z żółtą cukinią i czarnuszką
Czy słyszeliście kiedyś o makaronie orzo? To drobny makaron w kształcie ziarenek ryżu. Bardzo delikatny w smaku idealny do sałatek, ale nie tylko. Gotuje się nie dłużej niż kwadrans. Z pewnością polubią go dzieci, zwłaszcza w zupach.
Dzisiaj zrobiłam taki makaron na obiad. Podałam go z żółtą cukinią, dużą ilością posiekanej natki z pietruszki i czarnuszką. Nie zabrakło oczywiście czosnku, który musi tutaj być, koniecznie! Dla połączenia smaków dodałam olej rzepakowy, ale oczywiście można użyć dobrej jakości oliwy z oliwek. I tak oto powstał bardzo smaczny obiad, szkoda tylko, że zrobiłam go tak mało! Pora więc na powtórzenie tego wspaniałego dania! Viva la pasta!
Pizza jako jeden ze skarbów kuchni włoskiej
Każdy kraj na mapie świata ma swoje charakterystyczne potrawy, kulinarne symbole narodowe. Słoneczna Italia kojarzy się z makaronami, królestwem serów, oliwkami, winami, deserami na bazie ricotty i mascarpone. Dla wielu z nas Włochy to pizza. Ciasto tradycyjnie przygotowuje się z mąki pszennej, drożdży, wody oraz odrobiny soli i cukru. Później placek piecze się w piecu opalanym drewnem, w wysokiej temperaturze. Jaka powinna być najlepsza pizza? Aromatyczna, wilgotna, a jej brzegi delikatnie zawinięte. Ile pizzerii znajdziemy w obecnych czasach we Włoszech? Podobno jest ich już ponad 30 tysięcy!
2017/08/21
38 przepisów z papryką
Sierpnia nie wyobrażam sobie bez papryki. Specjalnie dla Was, w jednym miejscu zebrałam najlepsze przpeisy z królową straganów. Polecam i zachęcam do wspólnego gotowania, jak zawsze!
Subskrybuj:
Posty (Atom)