2016/04/30

Sałatka jajeczna z serem i kiełbasą krakowską

Jeden z najpiękniejszych miesięcy przed nami. Ładna pogoda sprawia, że częściej wyjeżdżamy za miasto w poszukiwaniu spokoju i relaksu. Niezależnie od tego czy wybieramy się na grilla do znajomych czy na wycieczkę rowerową lub na piknik nad wodą, warto zadbać o to, co dobrego spakujemy do wiklinowego kosza. 

Sprawdzają się wszelkiego rodzaju pasty i sałatki kanapkowe, do przegryzienia moje ulubione ostatnio włoskie grissini, czyli paluszki, które wypiekane są z ciasta chlebowego, a najczęściej podawane z prosciutto i rukolą. Wyborne! Doskonale smakują w połączeniu z pastami, gęstymi sosami jak pesto i sałatkami takimi jak ta, którą zrobiłam dzisiaj w kilka chwil. Mistrzynią jajecznych sałatek była moja Babcia Małgosia.

2016/04/27

Jak wybrać najlepszą dla nas wodę?

Woda nie zawiera kalorii, ale jest potrzebna do życia. Bez wody zdołamy przeżyć maksymalnie 3- 5 dni. Nieprzerwanie wodę trzeba dostarczać, dlatego, że nie można jej magazynować. Z kolei nadwyżka nie stanowi problemu. W zdrowym ciele wodę usuwamy z moczem przez nerki, jako parę wodną przez płuca, w postaci potu przez skórę i ze stolcem. Problem powstaje, gdy zaczyna wody brakować. Gdy nasz organizm utraci 30% wody, nie da się przeżyć. Co prawda potrafi sam wodę produkować, jednak tylko 300 - 450 ml w ciągu doby, a to niewiele w stosunku do potrzeb naszego ciała.

Ciało człowieka składa się w około 60% z wody. Średnio powinniśmy każdego dnia wypijać około 2 litrów płynów, czyli 8 - 12 szklanek. Najlepiej wody, bo to najzdrowszy napój, a im więcej tej bez dodatków, tym lepiej. Taką dzienną dawkę można podzielić na jednakowe porcje i pić systematycznie, najlepiej 30 minut przed posiłkiem i 30 minut po. Uzależnione jest to od cech indywidualnych przede wszystkim od temperatury powietrza oraz stopnia naszej aktywności fizycznej.

2016/04/22

Przyprawy w kuchni

Przygotowywanie apetycznych i zdrowych dań jest przyjemne i kreatywne. Gotowanie może być przyjemnością, zwłaszcza gdy znamy przyprawy, ich mieszanki oraz sposoby zastosowania. Suszone i świeże pełnią bardzo istotne znaczenie w kuchni polskiej, europejskiej i światowej. Codzienne menu możemy urozmaicać poznając charakterystyczne przyprawy. Wiedza ta sprawia, że poszukujemy nowych smaków i potraw, pobudzamy naszą wyobraźnię, rozpieszczając kubki smakowe. Bez przypraw nasza kuchnia jest niebogata i monotematyczna.

Należy wiedzieć jaki aromat mają przyprawy, smak, do jakich potraw mogą być używane i jaka jest ich nazwa. Każdemu z nas odpowiadają różne dania, przyrządzone z dodatkiem innych przypraw. Są osoby, które lubią dania pikantne w smaku, inni zaś twierdzą, że takie przyprawy zupełnie psują smak całej kompozycji. Dodane w zbyt dużej ilości do potrawy, potrafią rzeczywiście zdominować smak. Jeśli pragniemy, aby przygotowane posiłki trafiły przez żołądek do serca naszych bliskich, warto zapoznać się z różnorodnością roślin przyprawowych. One decydują bowiem o finalnym efekcie naszego kulinarnych starań.


2016/04/20

41 przepisów na koktajle

Jak zaczęła się moja miłość do koktajli? W dzieciństwie piliśmy bardzo często koktajle truskawkowe, na maślance, chyba każdy pamięta smak i zapach zimnego koktajlu truskawkowego z najmłodszych lat? To zdecydowanie jedno z moich ulubionych wspomnień smakowych. Po koktajlu truskawkowym hitem stał się ten jeżynowy, przygotowywany przez mamę, na maślance. I tak coraz bardziej zaczęło podobać mi się miksowanie owoców, warzyw, z jogurtem, maślanką. 

Jeżyny mrożone zawsze były w zapasie, ale miałam ochotę na inne, nowe smaki. Rozpoczęło się latem, kilka lat temu, a trwa do dziś. Nie ważne jaka pora roku, przez 365 dni można pić koktajle, dla zdrowia, dla urody, dla lepszego samopoczucia! Jogurty i maślanki to zwykle podstawa moich koktajli. Często jest w nich banan i pomarańcza. Dla koloru dodaję owoce leśne, owoce egzotyczne jak ananas czy papaja, zielone warzywa jak szpinak czy mój ukochany ostatnio jarmuż, ale to nie wszystko. Spróbujcie koktajlu z dodatkiem surowego buraka, cudowny smak i ten kolor! Wielokrotnie w koktajlach jest jęczmień zielony, morwa biała suszona czy surowe kakao. Zachęcam do miksowania przez cały rok, bo koktajle są trendy! 

Nie bez znacznie pozostają słoiczki czy szklanki, w których serwuję koktajle. Moją miłością są słoiczki amerykańskiej firmy Ball, wielokrotnie fotografowane są w nich właśnie koktajle, zachęcam do zaopatrzenia się w takich kilka, nawet kilkanaście, bo są piękne, można spakować je do torby i zabrać do pracy, wszędzie. Moja kolekcja liczy 10 sztuk, różnych i pięknyc! Są trwałe, idealne do mycia, posiadają -  niektóre modele - zakrętki z dziurką na słomkę. Cudowne! 

Zielony koktajl z młodym jęczmieniem, jarmużem i szpinakiem

Najczęściej na śniadanie miksuję właśnie koktajl. Zawsze mam zapas jogurtów w lodówce, warzywa i owoce oraz zdrowe dodatki jako młody jęczmień, suszoną morwę białą, ostropest, surowe kakao i wiele innych. Bardzo chętnie miksuję koktajle z płatkami owsianymi.

Do dzisiejszego koktajlu dodałam sporo zielonych liści, bo jest świeży jarmuż, który uwielbiam podjadać nawet na surowo, pyszny, chrupiący oraz drobne listki szpinaku. Dla pięknego koloru dodałam zielony jęczmień, który wspomaga odchudzanie. Podstawą mojego koktajlu jest najczęściej banan i pomarańcza, tym razem dodałam mrożonego banana, co sprawiło, że konystencja koktajlu jest gęstsza.