Podobno to już koniec upalnych dni, nadchodzi znaczne ochłodzenie. Niezależnie jednak od pogody staram się, aby na blogu były kolorowe dania. Ostatnio lubię gotować nowe dania z kalafiora.
Dużo warzyw, soczyste pomidory i wyrazista nutka w postaci ostrej papryki. Kalafior z papryką i cukinią w pomidorach to jedno z tych dań, które trafiają już dzisiaj do mojego ulubionego menu. Jest to przepis spontaniczny, ale naprawdę smaczny. Będzie mi się kojarzył z sierpniowym, upalnym latem, cudowny czas!
Kalafior z papryką i cukinią w pomidorach / 2 porcje
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 średniej cukinii
- 2 pomidory
- 1/2 czerwonej papryki
- 3 duże różyczki kalafiora
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżeczki posiekanej natki z pietruszki
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- ostra papryka w proszku (ilość wedle uznania)
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek obieramy.
- Cebulę kroimy w piórka, czosnek na plasterki.
- Paprykę kroimy w cienkie paski.
- Pomidory ze skórką kroimy w kostkę, pozostawiamy sok z pomidorów.
- Cukinię kroimy w kostkę.
- Do garnka wlewamy oliwę z oliwek.
- Do garnka wkładamy cebulę.
- Dodajemy słodką paprykę w proszku i mieszamy.
- Gdy cebula nabierze pięknego koloru papryki, dodajemy czosnek oraz kalafiora podzielonego na mniejsze różyczki.
- Podsmażamy chwilę.
- Dodajemy następnie paski papryki.
- Zalewamy wodą.
- Gdy kalafior będzie półtwardy dodajemy pomidory oraz cukinię.
- Dusimy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie i powstanie gęsty sos, dodajemy ostrą paprykę i doprawiamy do smaku.
- Mieszamy.
- Podajemy na ciepło lub na zimno, posypane posiekaną natką z pietruszki.
- Danie można podać solo lub np. z kaszą, ryżem czy makaronem.
- To świetny dodatek do dań z mięsem czy rybą.
Właśnie czegoś takiego szukałam, dziękuję za inspirację :)
OdpowiedzUsuńPychotki
OdpowiedzUsuńTo jest to czego szukałam
OdpowiedzUsuńkto szuka, ten znajdzie! pozdrawiam i smacznego!
Usuń