2018/08/20

Kalafior z papryką i cukinią w pomidorach

Podobno to już koniec upalnych dni, nadchodzi znaczne ochłodzenie. Niezależnie jednak od pogody staram się, aby na blogu były kolorowe dania. Ostatnio lubię gotować nowe dania z kalafiora.

Dużo warzyw, soczyste pomidory i wyrazista nutka w postaci ostrej papryki. Kalafior z papryką i cukinią w pomidorach to jedno z tych dań, które trafiają już dzisiaj do mojego ulubionego menu. Jest to przepis spontaniczny, ale naprawdę smaczny. Będzie mi się kojarzył z sierpniowym, upalnym latem, cudowny czas!




Kalafior z papryką i cukinią w pomidorach / 2 porcje


Składniki:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 średniej cukinii
  • 2 pomidory
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 3 duże  różyczki kalafiora
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki posiekanej natki z pietruszki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • ostra papryka w proszku (ilość wedle uznania)
  • sól do smaku

Przygotowanie:
  • Cebulę i czosnek obieramy.
  • Cebulę kroimy w piórka, czosnek na plasterki.
  • Paprykę kroimy w cienkie paski.
  • Pomidory ze skórką kroimy w kostkę, pozostawiamy sok z pomidorów.
  • Cukinię kroimy w kostkę.
  • Do garnka wlewamy oliwę z oliwek.
  • Do garnka wkładamy cebulę.
  • Dodajemy słodką paprykę w proszku i mieszamy.
  • Gdy cebula nabierze pięknego koloru papryki, dodajemy czosnek oraz kalafiora podzielonego na mniejsze różyczki.
  • Podsmażamy chwilę.
  • Dodajemy następnie paski papryki.
  • Zalewamy wodą.
  • Gdy kalafior będzie półtwardy dodajemy pomidory oraz cukinię.
  • Dusimy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie i powstanie gęsty sos, dodajemy ostrą paprykę i doprawiamy do smaku.
  • Mieszamy.
  • Podajemy na ciepło lub na zimno, posypane posiekaną natką z pietruszki.
  • Danie można podać solo lub np. z kaszą, ryżem czy makaronem.
  • To świetny dodatek do dań z mięsem czy rybą.


Kalafior z papryką i cukinią w pomidorach

4 komentarze: