Dla chcącego nic trudnego. Jest weekend i drożdże cierpliwie czekały za swoją kolej. Dzisiaj przygotowałam z jednego ciasta na pizzę bułeczki z czarnuszką i ostrą papryką, ale to nie wszystko. Słoiczek domowego pesto bazyliowo - miętowego zainspirował mnie do przygotowania ślimaczków. Proste, efektowne i bardzo smaczne, najlepsze gorące!
Ślimaczki z ciasta na pizzę z pesto bazyliowym
Składniki:
- ciasto na pizzę, przepis znajdziesz tutaj
- 1/2 szklanki domowego pesto, u mnie bazyliowo - miętowe, ale możesz użyć pesto rosso lub genovese
- 4 łyżki czarnuszki
- oliwa z oliwek do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Przygotowanie:
- Naczynia żaroodporne, okragłe, smarujemy oliwą z oliwek.
- Jeśli chcemy większe ślimaczki rozwałkowujemy całe ciasto na prostokąt. Jeśli wolimy mniejsze, dzielimy ciasto na dwie części i rozwałkowujemy na prostokąt.
- Na rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy pesto i posypujemy czarnuszką, pozostawiając kilka cm wolnych brzegów.
- Ciasto z nadzieniem zawijamy, jak roladę.
- Dzielimy na równe plastry.
- Układamy w naczyniu żaroodpornym, pozostawiając odstępy.
- Pieczemy w 200 - 220 st. C, nie dłużej niż kwadrans.
- Najlepiej smakują zaraz po wyjęciu z piekarnika.
zapisuję przepis i w weekend działam :)
OdpowiedzUsuńciesze się, że zainspirowałam do weekendowego pieczenia!
Usuń