2016/11/19

Śllimaczki z ciasta na pizzę z pesto bazyliowo - miętowym

Dla chcącego nic trudnego. Jest weekend i drożdże cierpliwie czekały za swoją kolej. Dzisiaj przygotowałam z jednego ciasta na pizzę bułeczki z czarnuszką i ostrą papryką, ale to nie wszystko. Słoiczek domowego pesto bazyliowo - miętowego zainspirował mnie do przygotowania ślimaczków. Proste, efektowne i bardzo smaczne, najlepsze gorące!



Ślimaczki z ciasta na pizzę z pesto bazyliowym

Składniki:

  • ciasto na pizzę, przepis znajdziesz tutaj
  • 1/2 szklanki domowego pesto, u mnie bazyliowo - miętowe, ale możesz użyć pesto rosso lub genovese
  • 4 łyżki czarnuszki
  • oliwa z oliwek do wysmarowania naczynia żaroodpornego

Przygotowanie:
  • Naczynia żaroodporne, okragłe, smarujemy oliwą z oliwek.
  • Jeśli chcemy większe ślimaczki rozwałkowujemy całe ciasto na prostokąt. Jeśli wolimy mniejsze, dzielimy ciasto na dwie części i rozwałkowujemy na prostokąt.
  • Na rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy pesto i posypujemy czarnuszką, pozostawiając kilka cm wolnych brzegów.
  • Ciasto z nadzieniem zawijamy, jak roladę.
  • Dzielimy na równe plastry.
  • Układamy w naczyniu żaroodpornym, pozostawiając odstępy.
  • Pieczemy w 200 - 220 st. C, nie dłużej niż kwadrans.
  • Najlepiej smakują zaraz po wyjęciu z piekarnika.


2 komentarze: