2016/11/20

Ciasto czekoladowe z syropem klonowym

Czekoladowe, szybkie w przygotowaniu i bez jajek, takie jest to ciasto. Polane syropem klonowym smakuje wyśmienicie! Do jego przygotowania użyłam bardzo dobrej jakości kakao z Peru, które już wcześniej wykorzystywałam do innych deserów. Wystarczy wymieszać składniki w jednej misce, a po 35 minutach pyszny, nie tylko weekendowy deser, jest gotowy! Ciasto można upiec w keksówce, ale niekoniecznie.



Ciasto czekoladowe

Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 ml mleka
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • syrop klonowy do podania

Przygotowanie:
  • Wszystkie składniki mieszamy w jednej misce.
  • Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą.
  • Pieczemy 35 minut, w temp. 180 C.
  • Ciasto wyjmujemy z formy.
  • Ostygnięte kroimy na plastry.
  • Podajemy ciepłe, polane syropem klonowym.


4 komentarze: