Tak dawno nie
robiłam wytrawnych przepisów drożdżowych, że zatęskniłam za
ich smakiem. Bardzo smakują mi takie wypieki, zwłaszcza bułeczki z
przeróżnymi farszami czy pierożki pachnące latem w słonecznej
Italii. Najbardziej lubię moment oczekiwania, aż ciasto pięknie
wyrośnie. Oprócz ulubionych warzyw w farszu koniecznie muszą
znaleźć się zioła, a najbardziej lubię suszone oregano i
bazylia, aromatyczne, niezastąpione w kuchni Włoch.
Bardzo cenię sobie
ciekawe i oryginalne produkty kuchni włoskiej. Dzięki nim gotowanie
to prawdziwa przyjemność i gwarancja, że potrawy będą smakować
tak jak we Włoszech. Takie właśnie produkty w ofercie posiada
serwis Bosko-Włosko www.bosko-wlosko.pl. Sprzedaż
internetowa łączona jest z organizacją warsztatów i pokazów
kulinarnych, które prowadzone są przez cenionych włoskich szefów
kuchni oraz ekspertów kulinarnych.
W ofercie sklepu są
najwyższej jakości oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
pochodzące z małego, rodzinnego gospodarstwa, także smakowe np.
cytrynowa czy cynamonowa, to prawdziwy raj dla koneserów; konfitury
extra z malin, jeżyn, jagód czy truskawek – zawierają aż 85%
owoców; mąki do produkcji makaronu, pizzy, focacci czy np. bułeczek
mlecznych panini al latte. Kuchnia włoska to przede wszystkim sosy i
makarony, tych nie może zabraknąć także w sklepie, do wyboru
tradycyjne sosy na bazie pomidorów pelati, ale i bardziej wyszukane
smaki jak pasta z oliwkami leccino, anchois i kaparami i makarony.
Bieżące
informacje znajdują się na
https://www.facebook.com/boskowlosko/ W najbliższym czasie planowane jest poszerzenie oferty o kolejne, najwyższej jakości oliwy z oliwek o niskiej kwasowości, pomidory, najlepsze włoskie kawy i nie tylko.
Spodobało
mi się to, że w swojej ofercie Bosko-Włosko posiada torby
ekologiczne z autorskimi nadrukami rysowniczki Iwy Oberman.
Zachęcona
wypróbowaniem mąki
pszennej typ PIZZA SLOW Tenute Fierro postanowiłam
przygotować wytrawny wypiek z jej wykorzystaniem. Mąka z najwyższej
jakości pszenicy miękkiej (grano tenero) rosnącej w środkowych
Włoszech w regionie Molise. Przeznaczona do wypieku pizzy, focacci i
innych potraw kuchni włoskiej. Z takiej właśnie mąki
przygotowałam dzisiejszy przepis - mini calzone.
Składniki:
na ciasto
- 1 kostka świeżych drożdży
- 2 i 1/2 szklanki mąki PIZZA SLOW Tenute Fierro
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki soli
* można użyć suszonych drożdży, jednak z doświadczenia wiem, że ciasto najlepiej wyrasta z tych świeżych
na nadzienie
- 1/2 brokuła
- 2 czerwone papryki
- 4 ząbki czosnku
- 1 szklanka drylowanych czarnych oliwek
- 2 kule sera mozzarella
- 3 łyżki suszonego oregano
- sól, pieprz do smaku
dodatkowo
- oliwa z oliwek
- mąka do posypania blatu
- Do miski dodajemy pokruszone drożdże, mąkę oraz sól.
- Dolewamy wodę oraz oliwę z oliwek, mieszamy.
- Ciasto wyrabiamy na posypanym mąką blacie.
- Przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut.
- W tym czasie oczyszczoną z gniazd nasiennych i błonek paprykę kroimy w kostkę razem z obranym czosnkiem. Brokuły dzielimy na mniejsze różyczki. Oliwki kroimy w półplasterki.
- Na oliwie z oliwek podsmażamy wszystkie warzywa, aż będą al dente. Doprawiamy do smaku, na koniec dodajemy suszone oregano. Mieszamy i odstawiamy. Mozzarellę kroimy w kostkę.
- Wyrośnięte ciasto delikatnie wyrabiamy, aż będzie gładkie. Wałkujemy na cienki placek i wykrawamy krążki.
- Na każdy z krążków nakładamy farsz z mozzarellą, zlepiamy jak pierogi, dociskając dokładnie brzegi ciasta widelcem.
- Układamy na blasze wysmarowanej oliwą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch pierożków dodatkowo smarujemy oliwą z oliwek.
- Tak przygotowane mini calzone pieczemy przez 12-15 minut, aż nabiorą złotego koloru, w 180-200 st. C
- Doskonale smakują na ciepło i na zimno, buon appetito!
Wygląda apetycznie!
OdpowiedzUsuńZapraszam na konkurs, który jest na moim blogu! :)
Uwielbiam one, ale z brokułem chyba jeszcze nie jadłam Zapamiętam to sobie ;D
OdpowiedzUsuńmusisz koniecznie spróbować, najlepiej z prawdziwą, włoską mąką, taką jaka podana jest w moim przepisie!
UsuńA ja długo mają się piec w piekarniku?
OdpowiedzUsuń12 - 15 minut :)
UsuńNo właśnie jak długo mają się piec? Bo w mojej przeglądarce ucina albo nie pokazuje całego tekstu ;)
OdpowiedzUsuń12 - 15 minut nie dłużej :)
Usuń