Dzisiejszy dzień rozpoczęłam od bardzo słonecznego koktajlu owocowego z dodatkiem kurkumy. Kurkuma pochodzi z Indii, wykorzystywana jest w różnych potrawach i stanowi składnik mieszanek curry. Dla wydobycia aromatu często smaży się kurkumę na gorącym tłuszczu. To jedna z najzdrowszych przypraw świata, działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Chroni wątrobę, mózg oraz serce, a do tego wzmacnia naszą odporność i ułatwia trawienie.
Koktajl pomarańczowo - bananowy z kurkumą
Składniki:
- 1 banan
- 400 g jogurtu naturalnego
- 2 soczyste i słodkie pomarańcze
- 1 - 2 łyżeczki kurkumy
- cukier lub miód do smaku
Przygotowanie:
- Owoce obieramy ze skóry, dzielimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera kielichowego.
- Do owoców wlewamy jogurt i dodajemy kurkumę.
- Miksujemy do uzyskania jednolitego płynu, dodajemy do smaku cukier lub miód, miksujemy ponownie.
- Podajemy zaraz po przygotowaniu. Na zdrowie!
Och ! Co za cudny kolor tego koktajlu!
OdpowiedzUsuńsamo zdrowie i naturalny barwnik, jakim jest kurkuma :)
UsuńAle wygląda :D
OdpowiedzUsuńzachęcam do przygotowania, prawda?
Usuńpychotka :)
OdpowiedzUsuńi zdrowa!
UsuńSłonecznie <3
OdpowiedzUsuńWczoraj piłam pietruszkowy z Twojego bloga. Pyszności!
zdecydowanie tak!
UsuńDziękuję i bardzo się cieszę, że smakowało <3
Świetny kolorek! ;D
OdpowiedzUsuńto zasługa kukurmy!
UsuńPyszny! Moje smaki i te wspaniałe zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, bardzo mi miło! A ten kolor to zasługa kurkumy!
Usuń