2016/04/08

Koktajl pomarańczowo - bananowy z kurkumą

Dzisiejszy dzień rozpoczęłam od bardzo słonecznego koktajlu owocowego z dodatkiem kurkumy. Kurkuma pochodzi z Indii, wykorzystywana jest w różnych potrawach i stanowi składnik mieszanek curry. Dla wydobycia aromatu często smaży się kurkumę na gorącym tłuszczu. To jedna z najzdrowszych przypraw świata, działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Chroni wątrobę, mózg oraz serce, a do tego wzmacnia naszą odporność i ułatwia trawienie.


Koktajl pomarańczowo - bananowy z kurkumą

Składniki:
  • 1 banan
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 2 soczyste i słodkie pomarańcze
  • 1 - 2 łyżeczki kurkumy
  • cukier lub miód do smaku

Przygotowanie:
  • Owoce obieramy ze skóry, dzielimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera kielichowego.
  • Do owoców wlewamy jogurt i dodajemy kurkumę.
  • Miksujemy do uzyskania jednolitego płynu, dodajemy do smaku cukier lub miód, miksujemy ponownie.
  • Podajemy zaraz po przygotowaniu. Na zdrowie!


12 komentarzy: